Borna Filic/PIXSELL

Tehnički muzej proslavio rođendan besplatnim ulazom

Tehnički muzej Nikola Tesla za svoj 61. rođendan, koji slavi ovu nedjelju, darovao je posjetiteljima besplatno razgledavanje stalnog postava i aktualnih izložbi.

Muzej time obilježava i kraj izuzetno aktivne godine u kojoj je preimenovan u čast velikanaznanosti Nikole Tesle i u kojoj će, očekuje se, doseći rekordnih oko 170 tisuća posjetitelja.

Za posjetitelje je organizirano vodstvo kroz stalni postav, Rudnik, kabinet Nikole Tesle i Planetarij, a mogu se razgledati i aktualne muzejske izložbe – Abeceda novca” i “Bezbroj lica periodnog sustava elemenata“.

“Abeceda novca” interaktivna je izložba koja je u ovoj godini mala u Tehničkom muzeju najveći broj posjetitelja -njih više od 10 tisuća.

Kroz igru, na jednostavan i interaktivan način, izložba govori o povijesti novca, njegovoj funkciji kao sredstvu razmjene, izradi i distribuciji, o vrijednostima, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji.

 

  • Djeca mogu naučiti kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, što se dogodilo pohlepnom kralju Midi, kako se formira cijena proizvoda, što su dionice, a što pravedna trgovina.

 

Izložba je nastala je u suradnji s Dječjim muzejom ZOOM iz Beča i Dječjim muzejom Frida&freD iz Graza.

Tehnički muzej je otvorio vrata i za izložbuBezbroj lica periodnog sustava elemenataNenada Raosa.

Podijeljena u tri tematske cjelinegovori o ruskom kemičaru Mendeljejevu i njegovom djelu, predviđanju još neotkrivenih kemijskih elemenata te o prethodnicima periodnog sustava, dok je treći dio posvećen povijesti otkrivanja kemijskih elemenata.

Posebna atrakcija je originalan prikaz periodnog sustava velikih dimenzija, interaktivna instalacija koja služi i kao rekvizit u kvizu Poznajemo li periodni sustav?

Na temelju Zakona oktava engleskog kemičara Johna Newlandsa, prema kojemu se za svaku kemijsku formulu i kemijsku reakciju može napisati glazba, izložba donosi skladbu “Triježnjenje“, kojom se opisuje reakcija u tijelu i jetri nakon tervenke – oksidacija alkohola (etanola) u etanol, a potom u octenu kiselinu.

Slavljenički program počeo je ujutro vožnjom muzejskim eksponatom – starim zagrebačkim tramvajem iz 1926. godine.

Iako se zamisao o nastanku zagrebačkog Tehničkog muzeja pojavila još krajem 19. stoljeća, osnovan je 21. prosinca 1954. i otvoren za javnost tek 1963. godine. 

Komentiraj