Teheran prozvao arapske separatiste

EPA/MORTEZA JABERIAN

Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je u nedjelju, ne imenujući ih, arapske separatiste da stoje iza napada koji je stajao života najmanje 29 osoba u Ahvazu, na jugozapadu Irana.

“Ne sumnjamo u identitet onih koji su ovo počinili, njihovu skupinu i njihove pomagače”, kazao je Rohani na državnoj televiziji prije polijetanja za New York gdje bi trebao sudjelovati na godišnjoj Općoj skupštini UN-a.

Tijekom rata između Iraka i Irana (1980-1988.), “oni koji su uzrokovali ovu subotnju katastrofu podržavali su agresore i počinili zločine”, dodao je Rohani.

“Dok je Sadam Husein bio živ, bili su njegovi plaćenici. Potom su promijenili gospodara i jedna od zemalja na južnoj obali Perzijskog zaljeva” podržala ih je, dodao je iranski predsjednik ne imenujući nijednu zemlju.

“Sve te male plaćeničke zemlje, koje vidimo u regiji, podržava SAD. Amerikanci ih ohrabruju”, dodao je Rohani.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Ahvazu ali iranske vlasti, čini se, to ne uzimaju za ozbiljno.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je tijekom noći da je u subotu sazvalo diplomate iz Danske, V. Britanije i Nizozemske u Teheran kako bi im prenijelo “oštre prosvjede Irana zbog činjenice da njihove zemlje sklanjaju neke pripadnike terorističke skupine koja je izvela napad” u Ahvazu.

Komentiraj