EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

TEHERAN Iranski prosvjenici napali vjersku školu

Iranski prosvjednici su u petak navečer napali vjersku školu u pokrajini blizu Teherana, nakon višednevnih prosvjeda protiv gospodarskih teškoća, dok se bliži ponovno uvođenje američkih sankcija.

Dok Iran teško izlazi iz višegodišnje izolacije nakon nuklearnog ugovora zaključenog 2015. s velesilama, američka administracija Donalda Trumpa koja nije prijateljski raspoložena prema Teheranu, odlučila je povući se iz tog ugovora koji ocjenjuje nedostatnim i u utorak će ponovo uvesti sankcije toj zemlji.

Iranci, iscrpljeni dugotrajnom gospodarskom krizom koja potiče nezadovoljstvo političkim sustavom, boje se pogoršanja stanja dok pada vrijednost iranske valute, riala, koji je u šest mjeseci izgubio oko dvije trećine vrijednosti.

U petak navečer je “petstotinjak prosvjednika napalo vjersku školu pokušavajući provaliti vrata i paliti predmete”, objavila je u subotu agencija Fars, bliska konzervativcima, prenoseći izjavu ravnatelja škole u Ishtehadu, u pokrajini Karaju.

“Došli su noseći kamenje i razbili sve prozore na dvorani za molitvu izvikujući slogane protiv režima”, nakon čega ih je rastjerala interventna policija, dodao je rekavši da je bilo uhićenja.

Ovih dana prosvjedni skupovi na kojima je sudjelovalo više stotina ljudi održali su se u nekoliko većih gradova poput Chiraza, Ahvaza, Machhada i Karaja.

Vlasti nisu objavile pojedinosti o prosvjedima, ali konzervativna glasila posebno ističu napade na ustanove koje su simboli, poput vjerskih objekata.

Agencija Fars je potvrdila informaciju o mirnim prosvjedima u “pet, šest gradova” koji su počeli u utorak a okupljaju nezadovoljnike zbog obustave opskrbe vodom, skupoće i nezaposlenosti. U njima je sudjelovalo “oko 1.000 do 2.000 ljudi”. No “skupina koja se ubacila među prosvjednike izvikivala je političke slogane poput “Smrt diktatoru”, javlja agencija.

To je dio, tvrdi agencija, urote koju planiraju Sjedinjene Države, Izrael i Saudijska Arabija, neprijatelji Irana, kako bi iskoristili gospodarsku napetost u zemlji.

Stranim medijima je zabranjeno izvještavati s “neodobrenih” prosvjeda pa je te informacije nemoguće provjeriti.

Konzervativni informativni portal Qom News objavio je videosnimku prosvjeda u Machhadu nakon molitve u petak na kojemu je vjerski čelnik optužio političko vodstvo da se “ne brine za probleme naroda”.

“Većina ih ima dvije putovnice i njihove obitelji žive izvan zemlje. Pravosuđe ih mora pronaći i privesti”, rekao je pred mnoštvom.

Komentiraj