Švicarski islamolog i teolog, kontroverzni Tariq Ramadan, optužen za silovanje u Francuskoj i seksualno zlostavljanje nad maloljetnicama u Švicarskoj, odlazi na dopust s britanskog Sveučilišta Oxford, objavilo je u utorak sveučilište.

“Zajedničkim dogovorom koji smjesta stupa na snagu, Tariq Ramadan, profesor suvremenih islamskih studija suspendiran je sa Sveučilišta Oxford”, objavilo je ugledno sveučilište.

“Dopust ne implicira nikakvu pretpostavku ili prihvaćanje krivice i omogućava profesoru Ramadanu da odgovori na iznimno teške optužbe koje ga terete a koje kategorički negira”, ističe sveučilište.

Tariq Ramadan (55), unuk utemeljitelja egipatskog Muslimanskog bratstva i briljantan govornik, uživa veliku popularnost u konzervativnim muslimanskim krugovima. Također je i vrlo osporavan, posebno u laičkim sferama koje u njemu vide zagovornika političkog islama.

Protiv njega su podignute dvije tužbe za silovanje u Francuskoj, usred vala koji je uslijedio nakon afere Weinstein, po imenu američkog moćnog producenta optužena za silovanja i seksualne napade.

Tariq Ramadan žestoko se branio od tih optužbi za silovanje osuđujući na svojoj Facebook stranici “kampanju klevete” koja okuplja njegove “vječne neprijatelje”. Otac četvero djece, oženjen već 30 godina za preobraćenu Francuskinju, kazao je kako je “miran i odlučan”.

Komentiraj