Tarantino rekao da Marvelovi glumci nisu filmske zvijezde, stižu reakcije

Quentin Tarantino jedan je od niza redatelja koji kritiziraju filmove temeljene na superherojima što je potvrdio gostujući u podcastu „2 Bears 1 Cave“ kada je sa Tomom Segurom razgovarao o filmovima Marvela. „Ne volim ih. Ne, nikako. Ne mrzim ih. Ali ih ne volim. Gledajte, sakupljao sam stripove Marvela kao lud kada sam bio klinac. Da su ovi filmovi snimljeni kada sam bio u svojim dvadesetima vjerojatno bih bio sretan i volio bi ih. Sada imam gotovo 60 i nisam oduševljen s njima“, rekao je Tarantino.

Segura mu je tada rekao kako je svaki novi Marvelov film preslika prethodnog tako da nema iznenađenja. Za Tarantina, oni predstavljaju sadašnje filmsko razdoblje, i to je za spoznatog redatelja priličan problem. „Dio Marvelizacije Hollywooda odnosi se na glumce koji su postali poznati glumeći te superheroje. Ali oni nisu filmske zvijezde. Kapetan Amerika je zvijezda. Thor je zvijezda. Nisam prva osoba koja to kaže. To je već rečemo milijardu puta ali, ponavljam, likovi superheroja iz te franšize su zvijezde“, smatra Tarantino.

„Vratimo se u 2005. godinu, ako je tada netko glumio u filmu koji je bio uspješan poput Marvelovog, onda je taj glumac ili glumica bio apsolutna zvijezda. To je značilo da ljudi nju ili njega žele vidjeti i u drugačijim filmovima. Sandra Bullock je glumila u filmu ‘Brzina’ i svi su smatrali da je fenomenalna. Svi su se zaljubili u nju i željeli su je vidjeti u drugačijim filmovima. To danas nije slučaj. Mi želimo da glumac nastavili glumiti Wolverinea ili nekog drugog poznatog lika“, nastavio je Tarantino.

Prvi je na ove tvrdnje reagirao Simu Liu, glumac iz Marvelovog filma „Shang-Chi i legenda o deset prstenova“ koji se oglasio na Twitteru. „Kada bi jedini čuvari filmske slave bili Scorsese i Tarantino, ja nikada ne bi imao priliku glumiti u filmu od 400 i više milijuna dolara. Poštujem njihovu filmsku genijalnost. Oni su izvrsni autori. Ali, neka ne upiru prst u mene. Ni jedan filmski studio nije savršen niti će ikada biti. Ponosan sam što radim s fiilmskim studiom koji konstantno nastoji povećati diversifikaciju na filmskom platnu stvarajući heroje koji inspiriraju sve društvene zajednice diljem svijeta. I ja sam volio zlatno doba filma ali ono je pripadalo bijelcima“, napisao je Simu Liu.

Komentiraj