Tarantino objavio rat protiv Marvela i ostalih filmskih franšiza

Quentin Tarantino, čiji je film „Bilo jednom… u Hollywoodu“ nominiran u 10 kategorija za nagradu Oscar, u velikom intervjuu za portal Deadline pozabavio se i temom koja je obilježila prošlu godinu, a to je pitanje mogu li se filmovi kompanije Marvel smatrati filmskom umjetnošću ili ne. Za Tarantina dileme nema, prošle se godine vodio rat za filmove, odnosno rat protiv filmova kao što su „Osvetnici: Završnica“ i „Ratovi zvijezda“.

Generalno govoreći, Tarantino smatra kako su filmske franšize u suprotnosti od onih filmova koje on radi. „Koliko vidim, komercijalni proizvodi u vlasništvu konglomerata, projekti o kojima svi sve znaju, bilo da govorimo o Marvel Comics, Ratovima zvijezda, Godzilli i James Bondu, nikada nisu imali bolju godinu od 2019. To je trebala biti godina u kojoj bi bila potvrđena njihova svjetska dominacija. Ali nekako nije“, rekao je Tarantino. On tvrdi kako se „pojavilo puno originalnih filmova koje je trebalo pogledati i to u kinima. Zbog toga je prošla godina filmski bila tako jaka. Ponosan sam na svoje nominacije kao i nominacije drugih filmova. Mislim da su prošlu godinu, kada je sumiramo, obilježili filmovi koji ne spadaju u blockbustere“.

Zato kaže kako je njegov „Bilo jednom… u Hollywoodu“ izuzetno važan jer se borio protiv Marvelovih uspješnica. „Ovo je bila zanimljiva godina. Trebalo se boriti protiv filmova kao što je ‘Osvetnici: Završnica’ zbog kojeg se nekoliko mjeseci prije i nekoliko mjeseci poslije nije moglo pričati ni o čemu drugom. Isto su pokušali napraviti s posljednjim filmom franšize ‘Ratovi zvijezda’ i nisam siguran da su uspjeli u tome“.

Ovim izjavama Tarantino se približio razmišljanju redatelja Martina Scorsesea koji je rekao kako Marvelovi filmovi nisu filmska umjetnost u čemu su ga podržali redatelji kao što su Francis Ford Coppola i Ken Loach.

Komentiraj