Talijanski umjetnik ima izložbu u Splitu “(Ne)vidljivi trgovi”. Prikazuje gradove diljem Italije u vrijeme prvog lockdowna

U petak je u Splitu, u jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače, otvorena izložba “(Ne)vidljivi trgovi” talijanskog fotografa Marca Delogua.

Izložba je rezultat suradnje Generalnog konzulata Italije u Rijeci i Zajednice Talijana u Splitu,

Nadrealna atmosfera

Izložene su fotografije dvadeset jednog talijanskog trga koje prikazuju u neobičnoj i nadrealnoj atmosferi, poznate trgove u Italiji u vrijeme najgoreg lockdowna zbog epidemije koronavirusa, u proljeće 2020. u Italiji.

Talijanski fotograf Marco Delogu nudi evokativno putovanje kroz ljepote talijanskih trgova, snimljenih između kraja ožujka i početka svibnja 2020., u trenutku izolacije i ‘suspenzije’, popraćen spomen-zapisima, prijedlozima i razmišljanjima.

Od Trsta do Barija te od Torina do Catanije, prolazeći kroz Ascoli Piceno, samo su neki od gradova u središtu uredničkog projekta, gdje se kroz 21 simbol gradova, snimljenih tijekom prvog vala zaključavanja, trgovi prikazuju u neobičnoj nadrealnoj atmosferi.

Književnost i slike

Predsjednica Talijanske zajednice u Splitu Antonela Tudor istaknula je na otvaranju izložbe kako su se za vrijeme pandemije u Italiji ispraznili gradovi, a time i trgovi, simboli kulturne baštine, koji su bili mjesta za druženja i susrete, te je do izražaja došla njihova arhitektura.

“Marco Delogu je od sjevera do juga Italije odabrao 20 fotografija različitih autora koje je spojio s tekstovima 20 autora, pa ova izložba spaja književnost i slike. Možemo reći da ova izložba pokazuje cjelokupnu talijansku umjetnost od slikarstva preko fotografije do književnosti”, kazala je Tudor.

Izložba će ostati otvorena do 21. veljače 2021.

Komentiraj