EPA/PAQUET

Talijanski tužitelj tvrdi da su organizacije koje spašavaju migrante na Sredozemlju povezane s krijumčarima

Talijanski pokrajinski državni tužitelj u četvrtak je optužio nevladine organizacije koje spašavaju migrante na Sredozemnom moru da  ih financiraju isti oni krijumčari zbog kojih rade taj posao.

“Po mom viđenju bi neke nevladine organizacije mogle biti financirane od stranje krijumčara”, istaknuo je Carmelo Zuccaro za televiziju Rai 3, čime je ponovio svoje ranije tvrdnje da su neke udruge u dogovoru s krijumčarima ljudi u Libiji.

“Situacija je možda još i više zabrinjavajuća”, naglasio je Zuccaro dodavši da neke nevladine organizacije djeluju s ciljem da “destabiliziraju talijansko gospodarstvo kako bi iz toga stekle korist”.

Talijanski ministar pravosuđa Andrea Orlando upozorio je da se ne smiju donositi takvi brzi zaključci. Govoreći za Reppublica TV, Orlando je izrazio nadu da su izjave tužitelja potkrijepljene rezultatima istraga.

Zuccaro je državni tužitelj sicilijskog grada Catanije koji je pokrenuo brojne istrage o navodnoj povezanosti volontera i krijumčara. Navodno postoje slučajevi u kojima su dvije skupine u direktnom kontaktu, prenosi dpa.

Te se optužbe ne odnose na velike humanitarne organizacije poput Save the Children ili Doktora bez granica. Trenutno na spašavanju migranata na Sredozemlju radi više od 10 organizacija, od kojih je pola iz Njemačke.

Komentiraj