Talijanski proizvođači svoj sir spremaju u “banku”

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Proizvođači sira u sjevernoj Italiji svoje kolutove spremaju u “banku”.

Veliko skladište brine o sigurnosti mliječnih proizvoda u kontroliranim uvjetima. Iznimno je cijenjen tvrdi, polumani sir od neobranog kravljeg milijeka, Parmezan, koji je ponekad meta kradljivaca. Ističe se kako se ukupna vrijednost sira “na čuvanju” kreće oko 120 milijuna eura.

Osim brojnih sigurnosnih sustava, zaposlenici brinu o svakom kolutu, koji mora odstajati određeno vrijeme kako bi imao prepoznatljiva svojstva i kvalitetu. Parmezan, pikantnog okusa i mirisa, je globalno omiljeni sir i često ribani dodatak jelima, najčešće tjesteninama i rižotima.

Ovo skladište iz sjeverne Italije okuplja lokalne proizvođače i brine o sigurnosti i brendiranju hrane. Dozrijevanje je uobičajeni postupak, a poznato je da neki sirevi “s dugim stažom” imaju vrlo visoku vrijednost i cijenjeni su od strane gurmana.

Komentiraj