Talijanski premijer na sprovodu crnca zatučenog kraj Rima

Stotine ljudi, uključujući talijanskog premijera, u subotu je prisustvovalo sprovodu 21-godišnjeg Willyja Monteira Duartea, crnca koji je brutalno pretučen prije tjedan dana u gradiću kraj Rima.

Ubojstvo mladog crnca rođenog u Rimu, čiji su roditelji podrijetlom iz Zelenortske Republike, šokiralo je Italiju i pokrenulo raspravu o svakodnevnom nasilju s kojom su suočeni mnogi stanovnici te države.

Monteiro Duarte je preminuo prošle nedjelje u Colleferru, nakon što je išao pomoći prijatelju koji se sukobio s nekoliko muškaraca ispred kafića. Muškarci su potom napali i njega.

Ured javnog tužitelja slučaj tretira kao ubojstvo. Pod istragom su četiri mlađa muškarca iz regije, među njima dva brata koja su od ranije poznati policiji.

Vlasti istražuju i je li motiv napada bio rasizam.

Talijanski premijer Giuseppe Conte, koji je došao na sprovod mladiću, ubojstvo je nazvao “gnjusnim činom nasilja”.

“Moramo djelovati zajedno – obitelji, učitelji, političari, novinari – kako bi postigli zajednički cilj: suprotstavljati se ovoj glorifikaciji nasilja dok ne bude iskorijenjena te se prisjetili vrijednosti i načela na kojima je izgrađeno naše društvo”, rekao je talijanski čelnik, a prenosi novinska agencija ANSA.

 

Komentiraj