Talijanski premijer Draghi predstavlja plan oporavka

Talijanski premijer Mario Draghi predstavit će parlamentu plan oporavka koji financira Europska unija, dok se u zemlji djelomično ponovno otvaraju restorani, kina i kazališta, nakon što su se mjesecima izmjenjivala stroga zatvaranja i neznatna popuštanja mjera.

Velika većina dvadesetak regija sada je označena žuto. Barovima i restoranima dopušteno je goste posluživati na terasama, ali i navečer, prvi put nakon šest mjeseci, premda je još na snazi policijski sat koji počinje u 22 sata.

Za publiku se ponovno otvaraju i kina, kazališta te koncertne dvorane, ali uz ograničenje do 50 posto kapaciteta. U razdoblju do 1. srpnja trebali bi se otvoriti i bazeni, teretane i zabavni parkovi.

Draghi je bio pod pritiskom čelnika regija i nekih manifestacija koji su tražili ublažavanje protuepidemijskih mjera.

Premijer je priznao da preuzima “proračunati rizik”, dok u Italiji od covida umire u prosjeku 300 osoba na dan, premda se smanjuje broj novozaraženih i primljenih na intenzivnu njegu.

Kampanja cijepljenja dosegla je prosječno 350 tisuća doza na dan, no još postoje velike razlike među regijama.

Italija, prva europska zemlja koja je teško pogođena pandemijom početkom 2020., izgubila je približno milijun radnih mjesta i pretrpjela pad BDP-a od 8,9 posto u prošloj godini.

Treća ekonomija eurozone računa na mega-plan oporavka koji je u srpnju prihvatila Europska unija, koji donosi 750 milijardi eura za jačanje ekonomije. Mario Draghi trebao bi u ponedjeljak parlamentu predstaviti pojedinosti svojega nacionalnog plana za potrošnju tih sredstava.

Među prioritetima su, uz ostalo, obnova zastarjele infrastrukture (autocesta, željezničkih pruga), izvora obnovljive energije, digitalizacija poduzeća i administracije.

Drugi će cilj biti prevladati jaz između sjevera i juga poluotoka, uz potporu ponajprije mladima i ženama, posebno pogođenima sadašnjom krizom

Draghi naglasak želi staviti i na važnost rješavanja problema koji su postojali i prije pandemije poput poreznih prijevara, birokracije i sporosti pravosuđa.

Nesuglasice u pogledu plana izazvale su u veljači pad vlade Giuseppea Contea.

Komentiraj