EPA/FABIO FRUSTACI

Talijanski parlament prihvatio revidiran proračun za 2019.

Talijanski zastupnici prihvatili su u subotu navečer revidirani proračun za 2019., prema prošlotjednom dogovoru s Europskom komisijom čime je populistička vlada izbjegla kaznene mjere Bruxellesa i umirila financijska tržišta, javlja Reuters.

Nakon dva sata očitovanja raznih skupina i međusobnih optužbi između većine i oporbe, povjerenje vladi izglasano je s 327 glasova za, 228 protiv i jednim suzdržanim.

Formalno usvajanje teksta previđeno je u nedjelju ujutro, piše agencija AFP.

Talijanski Senat je netom prije Božića usvojio proračun, koji je bio mukotrpno dogovoren s Europskom komisijom (EK) koja je odbacila prvu verziju što se dogodilo prvi puta u povijesti Europske unije.

Prethodna talijanska vlada lijevog centra obećala je javni deficit od 0,8 posto BDP-a 2019.,  a nova koalicijska vlada Lige i Pokreta pet zvjezdica, koja je na vlast stupila 1. lipnja, predvidjela je deficit od 2,4 posto za 2019., zatim 2,1 posto 2020. te 1,8 posto 2021. godine.

Deficit od 2,4 posto BDP-a u suprotnosti je s proračunskim pravilima u eurozoni.

Odmjeravanje snaga između talijanske vlade i europskih vlasti je počelo početkom jeseni, kada je Rim predstavio plan proračuna u kojem je predviđao javni deficit od 2,4 posto BDP-a, što je više od 0,8 posto na koliko se obvezala prethodna vlada.

Italija mora obuzdati svoj javni dug koji prelazi 130 posto njezinog BDP-a kako bi izbjegla sankcije financijskih tržišta i prekršajnu proceduru EU.

Talijanska vlada je prošli tjedan pristala smanjiti rashodovnu stranu i revidirati prijedlog proračuna s ciljanim deficitom od 2,04 posto BDP-a.

U Senatu su zastupnci Forza Italie (FI, desni), stranke Silvija Berlsuconija odjenuli plave prsluke kako bi poslali poruku “Stop porezima”, “Ne dirajte udruge”, “Ne dirajte mirovine”.

“Od siječnja, ti isti plavi prsluci će biti na ulicama svih gradova i nastaviti mobilizaciju protiv vlade, uz drugu Italiju, ozbiljnu i radišnu koja je ponovo kažnjena”,  obećao je Berlusconi u priopćenju.

Nekoliko desetaka zastupnika i aktivista Demokratske stranke (PD, lijevi centar) prosvjedovali su u subotu pred Zastupničkim domom.

Novi, revidirani proračun za 2019. donosi niz izmjena, no ističe se ublažavanje uvjete odlaska u mirovinu, što je bilo ključno obećanje stranke Lige s 3,9 milijarda eura u proračunu za 2019. i 8,6 milliarda u 2020.

Sadrži i ključno obećanje populističkog Pokreta 5 zvijezda (M5S) o mjesečnoj plaći od 780 eura za 1,7 najsiromašnijih obitelji. Prvotno je bilo u tu svrhu predviđeno 9 milijarda eura za 2019, a zatim je smanjeno na 7,1 milijardu.  M5S obećaje da će prve takve plaće biti isplaćene već u travnju, no analitičari ocjenjuju da će to biti vrlo složeno i teško.

Proračun donosi i oprost za osobe koje nisu platile porez između 200. i 2017., ali su ga prijavile ispravno ili su prijavile manje.

U konačnici ukupno će tvrtke plaćati više poreza Najviše će biti pogođene banke i osiguravajuće kuće, ali će dvostruko više poreza plaćati i neprofitne organizacije. Vlada je ipak obećala da će tu mjeru revidirati od siječnja nadalje.

Komentiraj