Talijanski parlament izabrao predsjednike oba doma

epa

Talijanski parlament uspio je u četvrtom glasanju izabrati predsjednike oba doma, savladavši važnu prepreku u teškim pokušajima  sastavljanja vlade nakon izbora bez jasnog pobjednika, javljaju mediji.

Donji dom izabrao je Roberta Fica, glavnog kandidata iz jedne od populističkih stranaka, Pokreta pet zvijezda (M5S), a Senat je izabrao Mariu Elisabetttu Alberti Casellati iz stranke bivšeg premijera Silvia Berlusconija Forza Italia.

Casellati je bila kandidatkinja iz desničarskog tabora koji uključuje stranku Forza Italia i stranku desnog centra Ligu.

Glasanje u subotu održano je nakon dogovora između M5S i desničarskih stranaka nakon tri neuspjela pokušaja da izaberu predsjednike u petak.

No tračak dogovora nije naznaka za buduću vladinu koaliciju, napisala je u tvitu Forza Italia u subotu dodajući da stranke u njezinu savezu također neće tražiti “individualne konzultacije za formiranje vlade”.

Čini se da se tvit odnosi na glasine o tome da je  Liga spremna napustiti desničarski savez i suradnju sa M5S.

M5S i Liga osvojili su velik broj glasova u glasanju 4. ožujka, dok je vladajuća stranka lijevog centra Demokratska stranka (PD) pretrpjela povijesni poraz – no ni jedna stranka niti koalicija nije dobila parlamentarnu većinu.

Nakon uspješnog izbora dvoje predsjednika, predsjednik Sergia Mattarella sad se mora sastati sa svakom parlamentarnom strankom  kako bi procijenio koja bi mogla biti zadužena za sastavljanje vlade.

Komentiraj