Sandra Simunovic/PIXSELL

Talijanski operni pop trio prvi put u Zagrebu

Talijanski operni pop trio Il Volo prije svog prvog koncerta u Hrvatskoj, 21. prosinca u zagrebačkoj Areni, boravio je jedan dan u Zagrebu, gdje su bariton Gianluca Ginoble (24) i dva tenora, Piero Barone (25) i Ignazio Boschetto (24), razgovarali za Nacional. Il Volo smatraju nasljednicima Tri tenora i jedina je talijanska grupa koja je ostvarila svjetski uspjeh na svim kontinentima i među svim generacijama, njihovi albumi prodali su se u 50 država širom svijeta, a koncerti su im unaprijed rasprodani.

„Jako smo uzbuđeni zbog koncerta u Zagrebu jer ne znamo što očekivati i kako će publika reagirati. Naša je publika i mlada i starija, slušaju nas sve generacije. Mislim da nas vole zato što vole talijansku glazbu i vole Italiju. U našoj glazbi prepoznaju nešto poznato, to je taj belcanto koji svi vole“, kaže Barone. Ginoble dodaje da jedino ako pjevaš belcanto, kao što to radi Andrea Bocceli, možeš postati međunarodna zvijezda koja pjeva na talijanskom i ne trebaš pjevati na engleskom jeziku. Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da ovi mladi pjevači ove godine obilježavaju deset godina karijere jer su počeli sa svega 14, odnosno 15 godina. Kao natjecatelje jednog showa primijetili su ih producenti i spojili ih – kao što je bio slučaj s grupom One Direction – u trio. Nije im od početka, kažu, to spajanje najbolje ‘’sjelo’’ pa se svatko od njih pitao tko su druga dvojica i postojala je sumnja u konačni rezultat.

„Pjevali smo drugačiji stil, ali unatoč početnim sumnjama sve je išlo odlično i danas evo slavimo deset godina karijere. Naša prva zajednička pjesma bila je ‘O Sole Mio’. U operu smo se zaljubili još kao klinci, slušali smo operu i pjevali je. Danas, godinama poslije, nastupamo po cijelom svijetu“, kazao je Barone.

Nastup prijeloman za njihovu karijeru bio je 2015. na festivalu u Sanremu, na kojem su pobijedili, a zatim je uslijedilo i drugo mjesto na natjecanju za pjesmu Eurovizije: „Prije Sanrema nastupali smo svuda po svijetu osim u Italiji. Prvih pet godina karijere u Italiju smo dolazili samo na ljetovanje. Nismo bili poznati u našoj zemlji. Nakon toga smo se pitali što možemo napraviti za našu zemlju pa smo našu poznatu pjesmu ‘Grande Amore’ otpjevali na Sanremu. Taj je festival još uvijek jako važan, a za Italiju posebno. Drago nam je da smo mladoj publici donijeli duh tog festivala, odnosno da smo festival približili novoj generaciji. Zato nas, čini mi se, toliko vole u Italiji jer smo te godine donijeli puno emocija. Sanremo je još uvijek jedan od najpopularnijih događaja, a finale gleda 60 milijuna ljudi“, objasnio je Barone.

Zašto vole pop operu i zašto toliko uživaju pjevajući takvu vrste glazbe?

„Zato što je to nešto jedinstveno, ne vidi se svaki dan. Osjećamo se dobro na pozornici, tako se predstavljamo i uživamo pjevajući, a uživamo i u tome da ljudi vole slušati kako pjevamo. Kao što znate, naš repertoar je velik. Pjevamo covere, ali imamo i vlastite pjesme. Kad pjevamo neku našu pjesmu i publika je poznaje, to je nešto posebno. No Il Volo je poznat baš po coverima koje pjevamo na poseban način, uz nove moderne aranžmane“, kazao je Ginoble i dodao da snimaju novi album.

Planovi za deset godina karijere su radni jer dečki će je proslaviti na višemjesečnoj turneji. Njihova publika postoji u cijelom svijetu, a Boschetto je objasnio i razliku među njihovim fanovima: „Naravno da je publika različita zato što se u slučaju naše muzike radi o kulturi i tradiciji koje se drugačije doživljavaju. U Europi je, primjerice, potpuno drugačija atmosfera i publika od onih u Južnoj Americi. Ne može se reći da je jedna publika bolja od druge, nego da su samo drugačije. I uživamo gdje god nastupimo“.

Komentiraj