Kandidatkinja Pokreta 5 zvijezda Virginia Raggi ostvarila je u nedjelju “povijesni” rezultat i s 37 posto glasova nalazi se u vodstvu u prvom krugu lokalnih izbora u Rimu, pokazuju u ponedjeljak nepotpuni rezultati nakon prebrojanih 60 posto glasova, prenose agencije.

Više od 15 milijuna Talijana imalo je pravo glasa na djelomičnim lokalnim izborim čiji je ishod važan za razjedinjenu desnicu i vladu Mattea Renzija čija stranka zaostaje u Rimu.

Više od 1300 općina obuhvaćeno je izborima ali su svi pogledi okrenuti prema najvećim gradovima – Milanu, Napulju, Bologni, Torinu, te posebno glavnom gradu Rimu. Raggi će se u Vječnom gradu 19.  lipnja sučeliti u drugom krugu izbora s Robertom Giachettijem, kandidatom Demokratske stranke (PD) lijevog centra kojeg podržava šef vlade Renzi.

Prve projekcije pokazuju da Reggi za sada raspolaže s 37 posto glasova, a Giachetti s 24 posto, dok je na trećem mjestu s 20 posto Giorgia Meloni, kandidatkinja desnice koju podržava Sjeverna liga.

Poraz PD-a u Rimu bio bi loš predznak za vladu četiri mjeseca prije ključnog glasovanja za njezino preživljavanje na referendumu o ustavnim promjenama uz čiji uspjeh je Renzi vezao svoje političko preživljavanje, najavivši svoj odlazak u slučaju neuspjeha.

Neuspjeh bi bio još veći ako njegov kandidat ne bi uspio ni u Milanu gdje je u tijesnoj poziciji s kandidatom desne oporbe. Uspjeh M5S-a, druge stranke na nacionalnoj razini, ponudio bi mogućnost toj stranci, često osporavanoj, da pokaže ili ne kako može upravljati najvećim talijanskim gradom i biti ozbiljan kandidat na sljedećim parlamentarnim izborima.

Za razliku od drugih netradicionalnih stranaka koje su buknule u Europi nakon financijske krize 2008., Pokret 5 zvijezda uspjeva premostiti ideološke podjele, fokusirajući se više na nezadovoljstvo zbog podivljale korupcije nego zbog imigracije ili strogih mjera štednje. Pobjeda u Rimu, koji je pogođen korupcijskim skandalima, predstavljala bi veliki korak naprijed za stranku koju je 2009. osnovao komičar Beppe Grillo. Ta bi pobjeda mogla biti odskočna daska za stranku na općim izborima 2018.

“Vjetar mijenja smjer, ovo je taj tranutak”, izjavila je 37-godišnja odvjetnica Reggi u ponedjeljak ujutro pred svojim pristašama.

Komentiraj