Talijanski europarlamentarci: Migranti kod Bihaća žive u groznim uvjetima

Članovi Europskog parlamenta iz Italije koji su u nedjelju posjetili područje Unsko-sanske županije u BiH ocijenili su kako su uvjeti u kojima tamo boravi dio ilegalnih migranata neprihvatljivi te da se moraju poduzeti mjere kako bi se to promijenilo.

Europarlametarci Pietro Bartolo, Brando Benifei, Pierfrancesco Majorino i Alessandra Moretti u pratnji veleposlanika Italije u BiH Nicole Minassija, zamjenice šefa delegacije EU u BiH Ekatarine Dorodnove te voditeljice misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laure Lungaroti posjetili su tijekom nedjelje migrantske centre u tom dijelu zemlje.

Europarlamentarci su razgovarali i s lokalnim dužnosnicima.

“Ne možemo biti zadovoljni onim što smo vidjeli, uvjeti konkretno na lokalitetu Lipa su neprihvatljivi. Želimo pomoći, kako svim ovim ljudima u nevolji, tako i lokalnoj zajednici. Ne smijemo zaboraviti da se tu radi o ljudskim životima. Doista ćemo nastojati da našim posjetom i kasnijim djelovanjem budemo potpora i insistirati na ravnomjernom raspoređivanju i prihvaćanju odgovornosti za ove ljude.

Kada to kažem, prvenstveno mislim na sve zemlje Europske unije”, kazao je zastupnik Benifei, kako ga citira agencija Fena.

Improvizirani kamp

Lokalitet Lipe koji je za talijanske eurozastupnike posebice problematičan zapravo je improvizirani kamp udaljen 20-ak kilometara od Bihaća. Oko 900 migranata tamo boravi u šatorima, čekajući postavljanje kontejnera s grijanjem i prikladnih sanitarnih čvorova.

Bonifei i ostalo troje talijanskih zastupnika prije dolaska u Bihać boravili su u Hrvatskoj, a tamo su se žalili na činjenicu da im hrvatska policija navodno nije dopustila pristup dijelu granične crte koji je najčešća meta ilegalnih migranata u njihovim nastojanjima da iz BiH nastave put ka drugim državama EU.

Zastupnici u nedjelju nisu željeli posebice komentirati taj slučaj o kojemu su izvijestili talijanski mediji.

“Nismo to očekivali i zato trenutačno ne želim ništa više komentirati kada je u pitanju događaj u Hrvatskoj. O tome ćemo razgovarati i raspravljati u narednim danima”, izjavio je Benifei.

Nacional je u subotu navečer donio vijest o problemima koje su europarlamentarci doživjeli na granici, u kontaktu s našom policijom.

 

Zbog upozorenja o nasilju: Europarlamentarci posjetili granicu, dočekala ih policijska blokada

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]