Talijanske stranke desnog centra velike pobjednice izbora za gradonačelnike

Hina

Talijanske stranke desnog centra velike su pobjednice izbora za gradonačelnike održanih u nedjelju, pokazali su djelomični rezultati.

Sjeverni lučki grad Genova, tradicionalno ljevičarsko uporište, vrlo će vjerojatno prijeći desnom centru prvi put u više od 50 godina.

Kandidat koji ima potporu protuimigrantske Sjeverne lige i stranke Naprijed Italija Silvija Berlusconija dobit će oko 54 posto glasova u usporedbi s 46 posto koliko će dobiti kandidat kojega podržava vladajuća Demokratska stranka (PD), pokazale su konačne projekcije temeljene na dosad prebrojanim glasovima.

Ovi izbori predstavljaju nazadovanje za čelnika PD-a i bivšeg premijera Mattea Renzija, koji je odlučio ostati u pozadini u kampanji nakon unutarnjih podjela u svojoj stranci.

Glasači u više od stotinu talijanskih gradova u nedjelju su birali svoje gradonačelnike na izborima za koje se očekivalo da će učvrstiti poziciju stranaka desnog centra uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju za manje od godinu dana.

Oko 4,3 milijuna glasača vratilo se na birališta u svojim mjestima koja nakon prvog kruga izbora 11. lipnja nisu dobila vodstvo jer nijedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova.

Iako je glasanje u nedjelju bilo posljednje prije općih izbora, zbog lokalnih faktora ono ne može dati pravu sliku popularnosti stranaka na nacionalnoj razini.

Primjerice,  stranka Pet zvijezda je u drugi krug prošla u samo jednom od 25 gradova, no ona je prema mnogim anketama najpopularnija stranka na državnoj razini.

Usprkos tome, nedjeljni izbori mogli bi djelovati kao poziv na ujedinjenje stranaka desnog centra koje su suprotstavljene na razini Italije. Njihovi rezultati iz prvog kruga pokazuju da bi mogle postati važan igrač na općim izborima ako se ujedine pod jednim čelnikom.

Čini se da će oko 10 pokrajinskih prijestolnica koje je držao lijevi centar prijeći desnom centru.

Genova je posljednji u nizu nedavnih poraza koje je pretrpio PD u svojim tradicionalnim uporištima. Prošle godine je izgubio Torino, treći po veličini talijanski grad, i prijestolnicu Rim koje je osvojila stranka Pet zvijezda.

Nakon djelomično prebrojanih glasova desni centar također vodi u sjevernim gradovima Veoni, Comu, Piacenzi, Monzi i Pistoii te Catanzaru na jugu.

Također se čini da će odnijeti pobjedu u središnjem gradu L’Aquili.

Prvi ikad izabran gradonačelnik iz reda Pet zvjezdica, izabran 2012., vodi u Parmi u kojoj se natječe kao nezavisni kandidat nakon sukoba s vodstvom stranke.

Komentiraj