Talijanske bakice koje nikad nisu vidjele more vratile se s Ugljana

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Grupa starijih Talijanki iz sela u talijanskim Alpama, koje donedavno nikad nisu vidjele more, a kamoli se u njemu okupale, vratila se sa svog prvog ljetovanja, piše BBC u petak.

Mnoge od njih nisu čak nikada napustile dolinu koja okružuje njihovo aplsko selo Daone u Trentinu dok nisu 2. kolovoza krenule na putovanje autobusom do Ugljana.

“Na putu su bile kao mala djeca, vrlo emotivne. Cijelo su vrijeme pjevale”, rekao je Davide Valentini koji je krenuo s njima u Hrvatsku kako bi o tome snimio dokumentarac.

“Kad sam prvi put vidjela more, prvo što sam poželjela bilo je namočiti noge unutra”, kaže Iolanda Pellizzari koja je sa 73 godine bila jedina od najmlađih. “Ne znam plivati, ali sam se osjećala tako slobodnom”.

“Unatoč svim ograničenjima koje nam nameće naša dob, otečenim nogama, velikoj vrućini, nikada nećemo zaboraviti to uzbuđenje dolaska na more”, dodaje Armida Brisaghella.

 

  • Bake i prabake iz Daonea, okupljene u mjesnom klubu umirovljenika, dugo su sanjale da posjete more. Kako bi prikupile novac radile su svašta, prodavale kolače, pozirale za kalendar, ali sve je to slabo išlo dok se nečija praunuka nije dosjetila prikupljanja donacija na internetu (crowdfunding). Postale su toliko popularne da je o njima priču napravio i BBC.

 

Svoju destinaciju – Ugljan, odabrale su zato jer njihovo selo ima istu zaštitnicu, Gospu Snježnu.

I upravo je to bilo ono što ih se najviše dojmilo na tom hrvatskom otoku. Svakog 5. kolovoza na Ugljanu se kip Gospe Snježne u procesiji brodovima prevozi iz jednog sela do drugog. Sve do crkve Gospe Snježne u Ždrelcu.

“Sudjelovanje u toj procesiji i pjevanje naših pjesama Gospi Snježnoj na brodu najsnažnija je emocija koju sam doživjela poslije poroda. Nikad to neću zaboraviti”, rekla je Erminia Losa.

Iako su ‘funne’, kako se žene nazivaju na lokalnom talijanskom dijalektu, na Ugljanu bile tretirane kao prave zvijezde, nije sve išlo glatko.

“Ponekad su imale problema s hranom jer nisu navikle na ribu”, objašnjava Valentini. Gostoljubivi Hrvati su htjeli da ‘funne’ probaju sve vrste njihovih ukusnih riba, pa je tu bilo nekih problema, rekao je.

Talijanke su prije puta samima sebi obećale da će poslati razglednicu svakome od svojih sponzora. “Trebao nam je jedan cijeli dan da ih napišemo”, rekla je Armida Brisaghella. “Ali svaki od njih ih je zaslužio. Omogućili su ostvarenje našeg sna i stvarno smo bile jako dirnute reakcijama ljudi.

Ukupno su poslale dvjestotinjak razglednica, a prva, posebna, otišla je na adresu pape Franje.

Komentiraj