EPA/LUCA ZENNARO

Talijanska vlada odobrila novi stroži zakon o azilu i repatrijaciji migranata

Talijanska populistička vlada u ponedjeljak je odobrila nacrt novog, strožeg zakona o azilu i repatrijaciji koji je pripremio ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Matteo Salvini, čelnik protuuseljeničke stranke Liga.

“To je velik korak u borbi protiv mafije, kriminalaca i krijumčara migranata”, napisao je Salvini na Twitteru.

Prijedlogom koji je prihvatila talijanska vlada (ministarsko vijeće) produljuje se s 90 na 180 dana vrijeme u kojem migranti kojima je odbijen azil i stoga moraju biti vraćeni u domovinu (postupak repatrijacije) mogu biti boraviti u prihvatnim vladinim centrima.

Nadalje, ukidaju se dozvole “humanitarne zaštite”, a riječ je o boravišnoj dozvoli koju su, kako to tvrdi Salvini, talijanske vlasti u prošlosti prečesto olako davale.

Čelnik UN-ova povjereništva za izbjeglice (UNHCR) Filippo Grandi pozvao je prije dva tjedna vladu da ne ukida te dozvole.

U prvoj četvrtini 2018., Italija je obradila oko 23.000 zahtjeva za azil, prema podacima istraživačkog migracijskog centra Fondazione ISMU.

Od obrađenih zahtjeva odbačeno je 61 posto, a vize humanitarne zašite dobilo je 21 posto podnositelja. Status izbjeglice dobilo je 6 posto podnositelja zahtjeva za azil, navodi ISMU.

Salvini želi da se oduzmu boravišne dozvole izbjeglicama za koje se utvrdi da su počinili zločine poput silovanja ili trgovine drogom, kao i da se oduzme talijansko državljanstvo osumnjičenim teroristima.

Međutim, prema medijskim izvještajima, neke odredbe mogle bi biti ublažene, one koje bi mogle biti neustavne.

Nakon vladina zelenog svjetla, izvršnu uredbu mora potpisati predsjednik Italije Sergio Mattarella koji nastupa u svojstvu branitelja ustava. Tek zatim nacrt zakon može biti proslijeđen parlamentarnim zastupnicima na glasanje.

Komentiraj