Talijanska vlada još uvijek bez dogovora o proračunu

EPA/ETTORE FERRARI

Ključni talijanski ministri sastali su se u ponedjeljak kako bi raspravili proračun za 2019. godinu, ne uspjevši se složiti oko ograničenja deficita.

Nisu donesene nikakve konačne odluke, a razgovori će se nastaviti u narednim danima, otkrio je izvor iz vlade. Potpredsjednici Luigi Di Maio i Matteo Salvini, čelnici Pokreta pet zvijezda i Lige, žele veći deficit nego što je ministar gospodarstva Giovanni Tria spreman prihvatiti.

“Odluke u proračunu moraju biti hrabre i moraju biti donesene u interesu građana”, poručio je Di Maio nakon susreta u uredu premijera Giuseppea Contea.

Dnevne novine Corriere della Serra su u petak objavile kako je Tria, akademik koji nije član nijedne stranke, odlučan spriječiti da deficit proračuna bude iznad 1,6 posto BDP-a.

To bi bilo dvostruko više od dosadašnjeg cilja od 0,8 posto, no niže nego što su tržišta donedavno očekivala. Ona strahuju da će deficit značajno narasti kako bi se financiralo povećanje socijalnih davanja i poreznih rezova koje su obećavale vladajuće stranke.

Izvor iz vlade tvrdi kako i Di Maio i Salvini žele deficit između 2 i 2,5 posto kako bi proveli neka od svojih ključnih obećanja iz izborne kampanje poput uvođenja “univerzalne plaće” za nezaposlene, te mirovinske reforme.

Talijanski javni dug trenutno iznosi oko 132 posto BDP-a i najveći je u Europskoj uniji nakon grčkog. Tržišta strahuju da bi on mogao dodatno rasti ako se provede plan vladajućih stranaka. Tria je u tom slučaju viđen kao bastion fiskalne discipline koji bi ih trebao umiriti.

Di Maio tvrdi da će koalicija koja je na vlast stupila u lipnju eliminirati bespotrebne troškove iz proračuna kako bi oslobodila sredstva za nove prioritete.

Vlada mora odrediti ograničenje deficita i zaduživanja do 27. rujna i predstaviti proračun parlamentu do 20. listopada. Tradicionalno talijanske vlade konačnu odluku donose netom prije isteka tih rokova.

Jedno od glavnih prijedloga Pokreta pet zvijezda je uvođenje temeljnog dohotka od 780 eura mjesečno za siromašne, dok Liga ne odustaje od ideje rezanja korporativnih i poreza na dobit.

Obje stranke kažu da bi te mjere trebale biti uvedene postupno od 2019., ali su i obećale da će ublažiti raniju, nepopularnu ideju mirovinske reforme.

Komentiraj