Glasači u više od stotinu talijanskih gradova u nedjelju biraju svoje gradonačelnike na izborima koji bi mogli učvrstiti poziciju stranaka desnog centra uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju za manje od godinu dana.

Oko 4,3 milijuna glasača vraća se na birališta u svojim mjestima koja još uvijek nemaju vodstvo jer nijedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova u prvom krugu koji se održao 11. lipnja.

Kandidati desnog centra koje podržava protuimigrantska Sjeverna Liga i Forza Italia, stranka bivšeg premijera Silvija Berlusconija, dobro su prošli u prvom krugu i sad vode u 13 od 22 mjesta.

Kandidati lijevog centra koje podržava vladajuća Demokratska stranka vode u šest gradova, dok u preostala tri predvode nezavisni kandidati.

Idući parlamentarni izbori po kalendaru bi se trebali održati do svibnja 2018., no analitičari smatraju kako je moguće da se velika i krhka koalicija premijera Paoloa Gentilonija održi samo do jeseni.

Iako je glasanje u nedjelju posljednje prije općih izbora, zbog lokalnih faktora ono ne može dati pravu sliku popularnosti stranaka na nacionalnoj razini.

Primjerice, protusistemska stranka Pet zvjezdica je u drugi krug prošla u samo jednom od 25 gradova, no ona je prema mnogim anketama najpopularnija stranka na državnoj razini.

Usprkos tome, nedjeljni izbori mogli bi djelovati kao poziv na ujedinjenje stranaka desnog centra koje su suprotstavljene na razini Italije. Njihovi rezultati iz prvog kruga pokazuju da bi mogle postati važan igrač na općim izborima ako se ujedine pod jednim čelnikom.

Najuzbudljivije je u Genovi, tradicionalno lijevo orijentiranom lučkom gradu na sjeverozapadu Italije koji bi po prvi put u 50 godina mogao pripasti desnom centru. U prvom krugu tamo vodi kandidat Sjeverne lige.

Desni centar vodi i u Veroni i Padovi na sjeveru, dok lijevi zasada pobjeđuju u L’Aquili, prijestolnici središnje provincije Abruzzo.

Prvi ikad izabran gradonačelnik iz reda Pet zvjezdica, izabran 2012., vodi u Parmi u kojoj se natječe kao nezavisni kandidat nakon sukoba s vodstvom stranke.

Izlazne ankete za šest najvećih gradova bit će objavljene u 21 sat, a prve projekcije temeljene na službenim rezultatitma 45 minuta kasnije.

Komentiraj