EPA/JAWAD JALALI

TALIBANSKI NAPAD U Kabulu najmanje 28 poginulih, više od 300 ozlijeđenih

U jutrošnjem talibanskom samoubilačkom napadu u glavnom afganistanskom gradu Kabulu poginulo je najmanje 28 ljudi, a 329 je ozlijeđeno, prenose svjetski mediji. Bombaš samoubojica aktivirao je bombu u osobnom automobilu, a nekoliko naoružanih napadača krenulo je u oružani napad. Još se neko vrijeme po Kabulu čula pucnjava, ali ona je sada završena, a područje je osigurano, navode policija i dužnosnici.

Napad se dogodio tijekom jutarnje prometne gužve u predgrađu Pul-e-Mahmud. Predgrađe je to puno stambenih i poslovnih zgrada, škola i džamija, a u blizini se nalazi Ministarstvo obrane i policijsko sjedište. Lokalni mediji javljaju kako su među žrtvama i vojnici i sigurnosni službenici. Ipak, većina žrtava su civili.

Eksplozija se osjetila i do kilometar dalje, a na zgradama su razbijeni prozori. Jedan policijski službenik za agenciju AP rekao je kako je to bila najjača eksplozija koju je ikada osjetio, te kako 20 minuta nakon napada nije ništa čuo. Čini se kako je eksplozija automobila očistila put talibanskim borcima da uđu u područje.

Prema još nepotvrđenim informacijama, oružani napadači sui uspjeli probiti osiguranje špijunske agencije National Directorate of Security, koja štiti visokopozicionirane vladine dužnosnike.

Predsjednička palača udaljena je samo nekoliko stotina metara od mjesta eksplozije. Predsjednik Ghani je najoštrije osudio napad. “Ovakvi kukavički napadi neće nas oslabiti niti spriječiti da se borimo protiv terorizma”, poručio je.

Glasnogovornik Talibana objavio je kako su oni izveli ovaj napad. Prošlog je tjedna ova teroristička skupina najavila ‘proljetnu ofenzicu’ i velike napade.

Komentiraj