Talibani zauzeli ključni grad blizu Kabula, SAD-a evakuira veleposlanstvo

Talibani su se u subotu približili Kabulu i zauzeli ključni grad u blizini afganistanske prijestolnice, dok su američki vojnici stigli kako bi pomogli u evakuaciji zaposlenika veleposlanstva i drugih civila.

Nastavljajući brzo napredovanje, pobunjenici su zauzeli Pul-e-Alam, oko 70 km od Kabula i glavni grad pokrajine Logar, rekao je član lokalnog pokrajinskog vijeća.

Osvajaju bez otpora

Talibani nisu naišli na veliki otpor, rekao je anonimno za Reuters.

Zauzeće grada, ključnog za potencijalni napad na Kabul, dolazi dan nakon što su pobunjenici zauzeli drugi i treći najveći grad u zemlji.

Pentagon je priopćio da će dvije bojne marinaca i jedna pješačka bojna stići u Kabul do nedjelje navečer. Ukupno će u Kabulu biti raspoređeno 3 tisuće američkih vojnika.

“Stigli su i nastavit će pristizati do sutra”, rekao je anonimno američki dužnosnik za Reuters.

Borbena grupa pješačke brigade bit će premještena u Kuvajt iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini te će djelovati kao brza podrška snagama u Kabulu, ako bude potrebno, objavio je Pentagon.

Velika Britanija i nekoliko drugih zapadnih zemalja također šalju svoje postrojbe, uslijed raspadanja otpora afganistanskih snaga i posljedičnih strahova da bi napad na Kabul mogao početi za samo nekoliko dana.

Dužnosnik afganistanske vlade potvrdio je u petak da su talibani osvojili i drugi najveći grad Kandahar, ekonomske središte juga Afganistana.

Radikalna islamistička skupina također je zauzela i Herat na zapadu zemlje.

Gubitak Kandahara težak je udarac za vladu. Riječ je o glavnom uporištu talibana, izvorno paštunskih boraca, čija je organizacija formirana 1994. u kaosu građanskog rata.

Kandahar se nalazi blizu Spin Boldaka, jednog od dvaju glavnih graničnih prijelaza prema Pakistanu, a i jedan je od glavnih izvora poreznih prihoda.

Dužnosnik američkog ministarstva obrane rekao je prije pada Pul-e-Alama da postoji zabrinutost da bi talibani, koji su svrgnuti s vlasti u zemlji 2001. nakon terorističkog napada 11. rujna, mogli započeti operaciju s ciljem zauzimanja Kabula u roku od nekoliko dana.

“Kabul nije trenutno neposredno ugrožen, ali jasno je da ako samo pogledate što su talibani radili, možete vidjeti da pokušavaju izolirati Kabul”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Neka su veleposlanstva počela spaljivati senzitivne materijale uoči evakuacije, navode diplomati.

Američko veleposlanstvo u Kabulu obavijestilo jed jelatnike da imaju na raspolaganju uređaje za uništavanje papira i elektroničkih uređaja kako bi se “smanjila količina senzitivnog materijala u objektu”, navodi se u dokumentu koji je vidio Reuters.

Izmicanje kontroli

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je talibane da odmah zaustave ofenzivu u Afganistanu i upozorio je da “Afganistan izmiče kontroli”.

“Ovo je trenutak da se zaustavi ofenziva. Ovo je trenutak da se pokrenu ozbiljni pregovori. Ovo je trenutak da se izbjegne produženi građanski rat ili izolacija Afganistana”, rekao je Guterres novinarima u New Yorku.

Mnogi stanovnici glavnog grada stvaraju zalihe riže i druge hrane. U veleposlanstvima se podnose deseci tisuća zahtjeva za izdavanje vize, navode dužnosnici.

Prvi potpredsjednik Afganistana Amrulah Saleh rekao je nakon sastanka vijeća za sigurnost, kojim je predsjedao predsjednik Ašraf Gani, da je ponosan na vojsku i da će vlada učiniti sve što može kako bi ojačala otpor talibanima.

Zbog trenutnog razvoja situacije strahuje se od moguće izbjegličke krize i pogoršanja ljudskih prava u zemlji.

Oko 400 tisuća civila protjerano je ove godine, a 250 tisuća od svibnja, navodi dužnosnik UN-a.

Od većih gradova u zemlji vlada kontrolira, uz Kabul, Mazar-i-Sharif na sjeveru zemlje i Jalalabad blizu pakistanske granice na istoku.

Zbog brzine napredovanja talibana neki problematiziraju američko povlačenje, koje je dogovoreno prošle godine za vrijeme administracije Donalda Trumpa.

Biden ne žali zbog odluke

Biden je rekao ovoga tjedna da ne žali zbog odluke o povlačenju te je istaknuo da je Washington uložio više od bilijun dolara u Afganistanu i izgubio tisuće vojnika u 20 godina.

Pozvao je afganistanske lidere i vojsku da se bore za svoju zemlju.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca podupire Bidenovu odluku, a republikanci su kritizirali način povlačenja.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da je riječ o “debaklu”, dodavši da nije kasno za zaustavljanje talibanskog napredovanja prema Kabulu pružanjem zračne i druge podrške afganistanskoj vladi.

Komentiraj