Talibani traže od žena da ostanu doma: “Naše snage sigurnosti nisu obučene kako pričati s njima”

Zaposlene žene u Afganistanu moraju ostati kod kuće sve dok se ne uspostavi njihova sigurnost, rekao je novinarima glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid.

“To je samo privremena procedura”, dodao je Mudžahid.

“Naše snage sigurnosti nisu obučene kako se nositi sa ženama i kako razgovarati s njima. Dok ne uspostavimo potpunu sigurnost, molimo žene da ostanu kod kuće”, rekao je, prenosi utorak BBC.

Podsjetimo, talibani, koji su provodili strogu verziju šerijatskog zakona kada su vodili Afganistan 2001. godine, prije devet dana ponovno su preuzeli potpunu kontrolu nad zemljom.

Ozbiljni zločini

UN je već izvijestio o ozbiljnim zločinima talibana u Afganistanu, što uključuje pogubljenja, kršenja ženskih prava i ograničenja za žene. Povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je da su prava žena osnovna crvena linija i zamolila zemlje članice da stvore tijelo koje bi nadziralo stanje ljudskih prava u Afganistanu.

“Vlada veliki strah za žene, novinare i novu generaciju čelnika civilnog društva koji su se pojavili proteklih godina“, rekla je bivša čileanska predsjednica.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]