Talibani se prvi put obraćaju javnosti: ““Želimo osigurati da Afganistan više ne bude ratište, oprostili smo svima koji su se borili protiv nas”

U Kabulu je počela press konferencija talibana. Radi se o prvom obraćanju talibana javnosti otkako su u nedjelju preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

Glasnogovornik Zabihullah Mujahid, koji se prvi pojavio pred kamerama, kaže da su “nakon 20 godina borbe emancipirali zemlju i protjerali strance”.

“Ovo je ponosan trenutak za cijelu naciju”, rekao je.

“Želimo osigurati da Afganistan više ne bude ratište. Oprostili smo svima onima koji su se borili protiv nas. Animozitetima je došao kraj. Ne želimo nikakve vanjske ili unutarnje neprijatelje”, kazao je Mujahid.

“Htio bih uvjeriti međunarodnu zajednicu da nikome nećemo nauditi, ne želimo imati problema s međunarodnom zajednicom. Imamo pravo djelovati u skladu sa svojim vjerskim načelima. Druge zemlje imaju različite pristupe, pravila i propise… Afganistanci imaju pravo imati svoja pravila i propise u skladu s našim vrijednostima. Mi smo predani pravima žena prema šerijatskom sistemu. One će raditi rame uz rame s nama. Željeli bismo uvjeriti međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije”, rekao je glasnogovornik Taliban.

Također je rekao da je i sloboda medija bitna. “Mediji moraju biti nepristrani. Moraju obratiti pozornost na naše nedostatke kako bismo mi bili bolji”, rekao je Mujahid.

“Ali ništa ne smije biti protivno pravima Islama. Mediji ne bi trebali raditi protiv nas, trebaju raditi za zajedništvo zemlje”, dodao je.

Komentiraj