Talibani poručili da će surađivati u evakuaciji stranih državljana i Afganistanca

Talibani će se „držati svoje riječi“ i dati stranim silama punu podršku pri evakuaciji njihovih državljana iz zračne luke u Kabulu, a to će dopustiti i Afganistancima, objavio je talibanski dužnosnik u četvrtak.

„Omogućavamo siguran prolaz ne samo za strane državljane, nego i za Afganistance“, rekao je dužnosnik Reutersu.

„Sprječavamo bilo kakav oblik nasilnih ili verbalnih sukoba u zračnoj luci između Afganistanaca, stranih državljana i talibana“, dodao je.

Talibani istovremeno pozivaju Afganistance da ne napuštaju državu.

Uoči prvih molitva u petak otkad su preuzeli državu, talibani su pozvali afganistanske imame da uvjere ljude da ne bježe iz države i ne podržavaju širenje negativnih izvješća o njihovom pokretu.

Novi, ponovni vladari Afganistana, žele da imami „ohrabruju sunarodnjake da rade za razvoj države, a ne da ju napuštaju“, te da se bore protiv „negativne propagande neprijatelja“.

U poruci nemirnoj masi koja čeka ispred zračne luke u Kabulu kako bi pobjegla iz države talibani su naglasili da će imami promovirati islamski sustav i pozivati na jedinstvo.

U četvrtak su izbili prosvjedi protiv talibana u nekoliko gradova, a svjedoci prenose kako je u Asadabadu, gradu na istoku države, ubijeno nekoliko prosvjednika.

Zasad nije poznato jesu li njihovu smrt izazvali talibanski meci ili stampedo koji je zbog njih nastao, prenosi Reuters.

Komentiraj