FaH

TALAČKA KRIZA: Oružani napad na restoran u četvrti Bangladeša

Naoružani muškarci napali su u petak restoran u koji zalaze stranci u diplomatskoj četvrti glavnog garada Bangladeša Dhake i uzeli taoce, među kojima i nekoliko stranaca, rekla je policija.

Osam do devet napadača napalo je Holey Artisan restoran u otmjenoj četvrti Gulshan u Dhaki, a policija priprema operaciju spašavanja talaca, rekao je Benjir Ahmed, šef specijalne policije Bangladeša.

CNN navodi kako je u restoranu 20 talaca.

Ahmed je kazao kako su napadači bacili bombe na policiju. Jedan je policajac poginuo, a dvojica su ranjena u pucnjavi koja je izbila dok su okruživali restoran, rekla je policija.

Stanar blizu mjesta događaja rekao je kako se mogla čuti povremena pucnjava skoro tri sata nakon početka napada. “Tamo je kaos. Ulice su blokirane. Desetci policijskih komandosa su raspoređeni”, rekao je Tarique Mir.

Bangladeš je pogođen nizom napada pri čemu su se uglavnom koristile mačete, a ne vatreno oružje, a mete su sekularni blogeri, ateisti, intelektualci i pripadnici vjerskih manjina u ovoj uglavnom muslimanskoj zemlji sa 160 milijuna stanovnika.

U tri godine ubijeno je više od 50 osoba, a napadi se uglavnom pripisuju džihadističkim skupinama.

Komentiraj