TAKO RADE SUSJEDI Slovenija uvrstila partizanske pjesme u nematerijalnu kulturnu baštinu

Autor:

18.09.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na partizanskom spomen-obiljezju, park Vrace odrzan je koncert Pjevamo borbene. Na koncertu je nastupio mjestoviti zbor koji je pjevao revolucionarne partizanske pjesme poput: Padaj, silo i nepravdo, Konjuh planinom, Po šumama i gorama, Ay, Carmela, Bella ciao i mnoge druge."nPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL - Ilustracija

Partizanski zbor, slovensko pjevačko društvo koje baštini tradiciju partizanske Pjevačke čete osnovane u travnju 1944. u Sloveniji, u srijedu će koncertom u renomiranom Cankarjevu domu u Ljubljani obilježiti 80. obljetnicu, ali i proslaviti to što je slovensko Ministarstvo kulture pjevanje partizanskih pjesama nedavno uvrstilo u nacionalni registar nematerijalne kulturne baštine, javila je slovenska radiotelevizija vijest koja ilustrira odnos prema Drugome svjetskom ratu u Sloveniji i u Hrvatskoj.

Slovensko Ministarstvo kulture objavilo je kako “slovenska partizanska pjesma potječe iz puntarskih i narodnih bojnih pjesama, a pojavila se tijekom Drugog svjetskog rata. U početku su partizanske, ali i borbene, radničke, revolucionarne i pobunjeničke pjesme pjevale nestalne skupine boraca koje su bile u sastavu kazališnih ili kulturnih društava i nastupale na kulturnim priredbama u partizanskim jedinicama ili na oslobođenom teritoriju”.

U travnju 1944. počela je djelovati Pjevačka četa ili Invalidski zbor koji je činilo 17 vojnika koji su se oporavljali u partizanskoj bolnici iznad sela Planina pod Mirnom gorom, a Partizanski zbor njegov je nasljednik. Nakon Drugog svjetskog rata, kazali su, uz ostalo, iz Ministarstva, “partizanska pjesma bila je nositelj državne i službene glazbene kulture i dio formalnog obrazovanja”. “Nakon 1991. godine, promjenom društvenog uređenja, zborno pjevanje partizanskih pjesama izvodi se uglavnom u neformalnim i privatnim okruženjima. U drugom desetljeću 21. stoljeća pojedini zborovi i pjevačke skupine ponovno otkrivaju partizansku pjesmu i njezin izražajni potencijal”.

‘Hrvatska vlast ignorira i briše partizanske pjesme i čeka da one iščeznu iz svijesti’

“Slovenske partizanske pjesme i druge pobunjeničke pjesme izvode zborovi i pjevačke skupine različitog spola i dobi, uglavnom na koncertima, komemorativnim svečanostima za pojedine događaje iz narodnooslobodilačke borbe, posebnim proslavama, pogrebima i skupovima. One također postaju dio ženskog aktivizma, poput Ženskog zbora Kombinat i Feminističkog zbora Z’borke. Repertoar crpe iz partizanske i bunjevačke glazbene tradicije. Uz izvorne tekstove i glazbu nastalu tijekom Drugoga svjetskog rata, često uključuju i druge revolucionarne i pobunjeničke pjesme različitih naroda iz različitih vremenskih razdoblja”, priopćilo je Ministarstvo kulture Slovenije, a objavila Radiotelevizija Slovenije.

SRAMOTNO! Kninom odjekivale ustaške pjesme i skandiranje ‘Za dom spremni’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.