Tajni sastanak u Hiltonu: Osim s ministricom, Tolušić je održavao redovite kontakte i s njenim zamjenikom Zdravkom Tušekom

Nacional ekskluzivno objavljuje fotografiju koja predstavlja još jedan dokaz da je Tomislav Tolušić održavao bliske kontakte s vodećim ljudima Ministarstva poljoprivrede i nakon što je otišao s ministarske funkcije te je otvorio vinariju zbog koje se sada i našao na udaru europskih pravosudnih organa. Na fotografiji koja je snimljena početkom prosinca prošle godine u zagrebačkom hotelu Double Tree by Hilton Tolušić se nalazi sa Zdravko Tušekom. On je najbliži suradnik aktualne ministrice Marije Vučković te zapravo i njen direktni zamjenik koji u trenucima kada ministrica nije u Hrvatskoj ili je na godišnjem odmoru, preuzima njene zadatke. Sastanak Tolušića i Tušeka posebno je problematičan za aktualnu garnituru u Ministarstvu poljoprivrede, pogotovo u svjetlu izjava koje je nakon uhićenja dala ministrica Marija Vučković. Naime, ona je priznala da se i sama nekoliko puta susrela s Tomislavom Tolušićem, ali je pred novinarima rekla i da bi se “neke stvari iz tih razgovora mogle doživjeti kao pritisci”. Kako fotografija pokazuje da se s Tolušićem sastao i njen najbliži suradnik, onda se može zaključiti da su sastanci čelnih osoba Ministarstva poljoprivrede i bivšeg ministra bili dosta česti, što je posebno čudno ako je ministrica dio tih razgovora shvatila kao pritisak nametnut od Tomislava Tolušića. Pitanje je zašto su se ministrica i njen najbliži suradnik u više navrata susretali s Tolušićem ako je on vršio pritisak na njih i zašto nikome nisu prijavili da je Tomislav Tolušić na njih vršio pritisak.

Uz to, Nacional je od izvora iz Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja saznao da su europski istražitelji istraživali baš one aspekte Tolušićeva slučaja koje je u prošlom broju u tekstu naznačio i Nacional. To se prije svega odnosi na kontrolu isplate druge polovice novca iz Vinske omotnice za gradnju vinarije Tomislava Tolušića. Nakon objave tog teksta iz Ministarstva poljoprivrede su se pravdali da oni ne moraju istraživati porijeklo novca, ali činjenica je da Agencija za plaćanja u vlastitoj dokumentaciji traži da se navedu izvori financiranja projekta i da se zatim prije konačne isplate provjerava jesu li ti podaci bili ispravni. Po informacijama koje je dobio Nacional, ta pitanja su i u fokusu europskih istražitelja koje zanima kako je moguće da nitko nije primijetio da Tolušić nije priložio potvrdu banke da mu je isplaćen kredit kojim je trebao realizirati projekt vrijedan 4,8 milijuna kuna. Ono što je teško povjerovati jest da je Tolušiću pomagao samo jedan čovjek, u ovom slučaju uz njega uhićeni Željko Ferenc iz virovitičkog ureda Agencije za plaćanja. Nakon što je objavljena i fotografija sastanka sa Zdravkom Tušekom, sve je očitije da je bivši ministar poljoprivrede imao zaštitu čelnih ljudi ministarstva, od kojih je većina tamo upravo zahvaljujući njemu jer ih je Tolušić sam doveo u Ministarstvo poljoprivrede tijekom svog mandata.

Cijeli članak pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj