Predsjednici HNS-a, IDS-a, HSS-a i HRID-i sastali su se jučer ujutro u jednom kafiću u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici. Ivan Vrdoljak, Boris Miletić, Krešo Beljak i Drago Prgomet počeli su pregovore o stvaranju zajedničke političke platforme.

Cilj im je zauzeti politički centar i nadaju se da će tek započeti razgovori uroditi koalicijom na budućim parlamentarnim izborima.

“Da je normalnija situacija u zemlji i ovi bi razgovori mogli biti puno konkretniji. Ovako smo se našli i složili se da među nama nema velikih ideoloških razlika i da možemo surađivati”, rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Predsjednici četiri stranke sastali su se usred najveće političke krize i točno u vrijeme kada su Milan Bandić i Ivo Baldasar potpisali svoj sporazum o zajedničkom nastupu na izborima.

Obrazlažući svoju ideju za buduće izbore zagrebački je gradonačelnik nekoliko puta ponovio da se ona, između ostalog, temelji i na najboljim tradicijama HSS-a pozivajući tako Krešu Beljaka da mu se pridruži. Tek izabrani predsjednik HSS-a, međutim, ima sasvim dovoljno problema u svojoj stranci da bi si na glavu natovario još i Bandića. Nije siguran ni kontrolira li vlastite zastupnike u Saboru, a uz njih još mora brinuti i o Marijani Petir u Europarlamentu s kojom nikako ne može pronaći zajednički jezik. Za njega bi najlogičnije bilo da uđe u ovakvu centrističku koaliciju, a ne da odjednom promjeni smjer za 180 stupnjeva i iz takozvane Domoljubne koalicije pridruži se SDP-ovom društvu.

Planovi četvorice šefova malenih stranaka vjerojatno se neće previše svidjeti Zoranu Milanoviću. On je prije nekoliko dana, zazivajući prijevremene izbore, najavio da na njih namjerava izaći u istom ili nešto širem društvu kao i protekle jeseni. No, čini se da je HNS počeo tražiti svoj put i da polako razvrgava dugogodišnje strateško partnerstvo.

HSS-ov Branko Hrg u petak je podržao osnivanje kluba odmetnutih Mostovaca. Njegova stranka raskinula je sve koalicijske dogovore s takozvanom Domoljubnom koalicijom, no on u Saboru djeluje neovisno o odlulama stranke. Iz vrha HSS, međutim, uvjeravaju nas da oni sigurno neće staviti 76. potpis na HDZ-ov pokušaj preslagivanja

“Mi sigurno nećemo biti odlučujući. Budu li naši potpisi 78. ili 79. to je nešto sasvim drugo. To znači da Milanović nije imao sreće”, poručili su iz vrha HSS-a.

Komentiraj