PIXSELL I NACIONAL

EKSKLUZIVNE SNIMKE: Karamarkovi tajni pregovori sa Zdravkom Mamićem

Nakon objave odluke Vrhovnog suda da mu se suđenje premjesti u Osijek, Zdravko Mamić sastao se s prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom i njegovom suprugom Anom, što pokazuje snimka u posjedu Nacionala

 

Nacional je prvi objavio cjelovitu snimku tajnog sastanka Tomislave i Ane Karamarko sa Zdravkom Mamićem u zagrebačkom hotelu Sheraton

 

Na današnjoj konferenciji za novinare Tomislav Karamarko je potvrdio da se sastao sa Zdravkom Mamićem, dok je Mamić to isto isto demantirao.

 

 

 

Tomislav Karamarko, njegova supruga Ana Karamarko i Zdravko Mamić sastali su se u zagrebačkom hotelu Sheraton 27. travnja ove godine, dan nakon što je objavljeno da će se suđenje za izvlačenje više od 100 milijuna kuna iz Dinama umjesto na Županijskom sudu u Zagrebu, odvijati u Osijeku, a Nacional posjeduje snimku koja to potvrđuje. Nacionalov izvor koji je spomenutu trojku vidio na tom sastanku tvrdi da je čuo Zdravka Mamića kako govori da je zbog cijele situacije zabrinut, ali nije čuo da išta konkretno traži od Karamarka.

“Mamić je govorio da ga je strah, a Karamarko je rekao da se ne brine, da će on sve srediti. Čuo sam kako je rekao: Riješit ćemo da nitko ne zna, boli te…” tvrdi osoba koja je svjedočila sastanku i isti nakratko snimila svojim mobitelom. Zbog straha za svoju sigurnost ta je osoba snimku Nacionalu dostavila preko posrednika.

“Svjedok sastanka našao se tog dana u hotelu Sheraton radi svog posla i ondje je uočio Karamarka, Mamića i jednu ženu koju isprva nije prepoznao, ali je kasnije shvatio da je riječ o Ani Karamarko. Sastanak se održao u lobiju na prvom katu hotela Sheraton, a svjedok tog događaja bio je ondje najmanje 45 minuta u isto vrijeme kad i bračni par Karamarko i Zdravko Mamić”, tvrde Nacionalov izvor i posrednik koji je dostavio snimku.

Kako bi neprimjetno pokušao snimiti sastanak, svjedok sastanka hodao je uokolo s mobitelom na uhu, glumeći da razgovara s nekim na engleskom jeziku, dok je istovremeno zapravo kamerom na mobitelu pokušavao snimiti sastanak. Zbog pozadinske buke, odnosno zvuka glasovira iz hotelskog lobija, kao i glasa samog svjedoka koji je hodajući uokolo glumio da razgovara na mobitel, snimka koja traje oko minutu i pol nije najkvalitetnija, ali se u dva navrata jasno mogu vidjeti Tomislav i Ana Karamarko kako sjede za stolom i pričaju sa Zdravkom Mamićem, a također se na snimci u više navrata može jasno čuti glas Tomislava Karamarka. Najčišći ton čuje se na samom početku snimke kada je svjedok događaja bio najbliže stolu za kojim su sjedili Karamarkovi i Mamić. U tom trenutku Tomislav Karamarko razgovarao je s nekim na mobitel i upravo završavao razgovor.

“Ajde, ja vam se javim. Dogovoreno, ja vam se javim…” jasno se čuje Karamarkov glas na snimci.

PREMA TVRDNJAMA NACIONALOVA IZVORA, ta snimka ne baš najbolje kvalitete služi samo kao dokaz da se sastanak uistinu dogodio, a prema podacima iz svjedokova mobitela može se utvrditi da se uistinu dogodio 27. travnja, što je on spreman potvrditi u eventualnom sudskom postupku ili čak pred istražiteljima Uskoka, kao i sadržaj razgovora koji je, kako tvrdi, čuo.

  • SVJEDOK SASTANKA U SHERATONU zbog straha za sigurnost dostavio je Nacionalu snimku preko posrednika. Snimku je napravio hodajući uokolo stola za kojim su sjedili Mamić i Karamarkovi i glumeći da priča na mobitel

“Prije svega, moram reći da je ta osoba u velikom strahu i zabrinuta je za svoju sigurnost u slučaju da akteri tog sastanka doznaju njegov identitet, a taj je strah pojačan zbog svega ovoga što se trenutno s Vladom i HDZ-om događa”, objasnio je Nacionalov izvor.

O POZADINI SASTANKA BRAČNOG PARA KARAMARKO sa Zdravkom Mamićem, Nacional je uputio službeni upit prvom potpredsjedniku Vlade. Tražili smo da odgovori na pitanje postoji li bilo kakav poslovni odnos između tvrtke njegove supruge i kluba Dinamo ili Zdravka Mamića te da potvrdi jesu li se sastajali otkako je on preuzeo dužnost u Vladi. Iz Vlade do zaključenja broja nije stigao odgovor.

Nacional je s istim pitanjem kontaktirao i bivšeg izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića. On je izričito izjavio da sastanka nije bilo. “Istina je da sam se više puta sastajao s Karamarkom, ali nismo se sastali tog dana ili u bilo koje vrijeme u posljednjih nekoliko mjeseci. Zapravo, nikad se nismo sastali na prvom katu hotela Sheraton, već samo dolje u prizemlju”, tvrdio je Mamić unatoč napomeni da Nacional posjeduje snimku sastanka.

O tome jesu li istinite tvrdnje Zdravka Mamića ili Nacionalova izvora, najbolji bi odgovor mogli dati istražitelji koji bi eventualno mogli pregledati ne samo snimku u posjedu Nacionala, već i eventualne snimke nadzornih kamera u hotelu Sheraton i u neposrednoj blizini hotela.

Jedini razlog zbog kojeg bi Zdravko Mamić eventualno želio zatajiti da se spornog dana, a dan nakon što je objavljena odluka Vrhovnog suda o premještanju njegova suđenja u Osijek, uistinu sastao s Tomislavom Karamarkom i njegovom suprugom, jest činjenica da bi se o pozadini tog susreta moglo otvoriti dosta pitanja. Zdravko Mamić je osoba u ozbiljnim pravnim problemima, a Tomislav Karamarko je tada bio i u vrijeme zaključenja ovog teksta još uvijek jest prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i šef najjače stranke unutar Domoljubne koalicije. Već sam njihov susret mogao bi biti sporan, a posebno ako bi se utvrdilo da su uistinu razgovarali o meritumu sudskog slučaja Zdravka Mamića. Takav bi razgovor potencijalno Tomislava Karamarka mogao staviti u situaciju sličnu ili još goru od sukoba interesa jer bi u tom slučaju bila riječ o mogućoj najavi trgovine utjecajem.

O VEZAMA ZDRAVKA MAMIĆA S HDZ-OM i Tomislavom Karamarkom više puta se pisalo. Zdravko Mamić bio je specijalni gost u izbornom stožeru HDZ-a u izbornoj noći te je boravio u VIP salonu s Tomislavom i Anom Karamarko, a zbog toga je čak, prema tvrdnjama nekih izvora, došlo i do burne svađe između Karamarka i glavnog tajnika stranke Milijana Brkića, o čemu je Nacional već pisao. Nakon toga, mediji su u siječnju objavili da su se Mamić i Karamarko sastali u hotelu Sheraton. Sastanak se odvio u središnjem lobiju hotela Sheraton, u prizemlju. Nedugo prije toga Jutarnji list objavio je fotografije susreta Zdravka Mamića i Ive Sanadera u Sheratonu. Bilo je to sredinom siječnja. S bivšim premijerom Sanaderom u Sheratonu se mjesec i pol prije toga, 26. studenog 2015., nakratko susreo i Tomislav Karamarko. Bilo je to samo dan nakon Sanaderova izlaska iz pritvora. Vijest je objavio Jutarnji list, a iz HDZ-a su najprije demantirali da je riječ o tajnom sastanku, a poslije se tvrdilo da je to bio slučajan susret.

“Istina je da se gospodin Karamarko pri ulasku u Piano bar hotela Sheraton slučajno susreo s Ivom Sanaderom koji je sjedio za stolom u društvu svog odvjetnika i tajnika HNS-a. Pristojno ih je pozdravio i nastavio dalje svojim putem”, rekli su tada iz HDZ-a za list 24sata. No neki svjedoci tog događaja tvrdili su da su se Sanader i Karamarko pritom i izljubili. Karamarko je to tada osobno potvrdio za Nacional.

“SLUČAJNO SAM SE ZATEKAO u Sheratonu upravo u vrijeme kada se ondje pojavio i Sanader. Nije na meni da nagađam što je ondje radio. Točno je da se ustao i poljubio me. Ljubazno sam ga pozdravio, zahvalio na pozivu za druženje i produžio svojim putem”, izjavio je za Nacional Tomislav Karamarko.

  • IAKO SUOČEN S INFORMACIJOM da Nacional ima snimku sastanka, Zdravko Mamić ustvrdio je da se nikada nije sastao s bračnim parom Karamarko na prvom katu hotela Sheraton

Budući da su u to vrijeme mediji učestalo pisali o sastancima Tomislava Karamarka u hotelu Sheraton s ljudima poput Joze Petrovića, on je svoje povjerljive sastanke ubrzo nakon preuzimanja vlasti počeo održavati na prvom katu hotela Sheraton. Ondje se, prema svemu sudeći, odvio i sporni sastanak sa Zdravkom Mamićem 27. travnja. Ako je točno da je Karamarko Mamiću nudio pravosudnu pomoć, taj je sastanak posebno sporan. Tvrdnje svjedoka tog sastanka mogu se propitivati, ali činjenica je da je dan ranije Vrhovni sud objavio da se suđenje Zoranu i Zdravku Mamiću te Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru, koji se terete za izvlačenje više od 100 milijuna kuna iz Dinama, premješta u Osijek. Vrhovni sud je tu odluku donio još 19. travnja, ali ju je zbog velikog interesa javnosti, kako je objašnjeno i na njihovoj internetskoj stranici te u službenom priopćenju, javno objavio 26. travnja. Uskok je tražio da se suđenje Mamiću prebaci u Osijek zbog sumnje u povezanost Zdravka Mamića s pojedinim sucima Županijskog suda. Mamić je bio u istražnom pritvoru iz kojeg je pušten uz jamčevinu. No kako je 26. travnja, dan prije sastanka Karamarka s Mamićem, javno objavljeno, Vrhovni sud prihvatio je prijedlog Državnog odvjetništva da se suđenje premjesti u Osijek. U obrazloženju te odluke, između ostalog, stoji sljedeće:

“GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK RH OD VRHOVNOG SUDA zatražio je suglasnost za prenošenje mjesne nadležnosti na Županijski sud u Osijeku zbog postojanja osnovane sumnje o počinjenju kaznenih djela iz članka 291. st. i dr. Kaznenog zakona. Prijedlog se obrazlaže time što iz javno dostupnih podataka proizlazi da suci Županijskog suda u Zagrebu – Jasna Smiljanić, Ivan Turudić i Ivica Veselić – poznaju II. okrivljenog Zdravka Mamića, okr. Zorana Mamića i I. okr. Damira Vrbanovića, a Ivica Veselić je predsjednik, a Jasna Smiljanić sutkinja Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza, dok je III. okr. Zoran Mamić prvi dopredsjednik HNS, a IV. okr. Damir Vrbanović izvršni direktor HNS. Osim toga, suci Jasna Smiljanić i Ivan Turudić su suci Odjela za predmete USKOK-a koji do sada nisu sudjelovali u donošenju odluke vezane za navedeni predmet. Prijedlog je osnovan.”

  • ‘MAMIĆ JE GOVORIO DA GA JE STRAH, a Karamarko je rekao da se ne brine, da će on sve srediti. Čuo sam kako je rekao: Riješit ćemo da nitko ne zna, boli te…’ tvrdi osoba koja je svjedočila sastanku

Protiv Zdravka Mamića USKOK vodi više istraga. Kad je u veljači treći put proširena istraga zbog izvlačenja novca iz Dinama, podnio je ostavku na dužnost izvršnog dopredsjednika kluba. Jedna od istraga pokrenuta je zbog sumnje da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi zloporabama u gospodarskom poslovanju preko firmi u inozemstvu izvlačili novac od transfera Dinamovih igrača.

Mamić se zbog svega osjeća kafkijanski. Tvrdi da je nevin te da je žrtva vlastite loše reputacije i netrpeljivosti medija. Smatra da bi ga sud morao osloboditi ako će suditi prema zakonu i dostupnim dokazima. Odluku o prebacivanju suđenja u Osijek također smatra apsurdnom jer, kako tvrdi, ondje također poznaje jako puno osoba, a među njima i neke suce. Pa sada čeka da netko i to počne problematizirati.

Komentiraj

Source:ORHIDEA GAURA HODAK I BERISLAV JELINIĆ