Tajni plan Saudijske Arabije za kupnju Svjetskog nogometnog prvenstva

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman privatno je obećao platiti sve troškove  grčke infrastrukture, u zamjenu da Atena potpiše  zajedničku ponudu za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine.
Saudijska Arabija ponudila je platiti nove sportske stadione u Grčkoj i Egiptu ako se pristanu udružiti s naftom bogatim zaljevskim teškašem u zajedničkoj kandidaturi za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030., otkriva POLITICO. U zamjenu bi Saudijci dobili tri četvrtine svih mečeva, prema predloženom dogovoru.

O dramatičnoj ponudi — vjerojatno vrijednoj milijarde eura troškova izgradnje — raspravljalo se u privatnom razgovoru između Mohammeda bin Salmana, de facto vladara Saudijske Arabije, i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, u ljeto 2022., prema visokom dužnosniku upoznatom s time.

Drugi visoki dužnosnik koji je upoznat s privatnim razgovorima o ponudi rekao je  da je Saudijska Arabija spremna “u potpunosti preuzeti troškove” domaćinstva Grčke i Egipta, ali uz uvjet da 75 posto ogromnog turnira s 48 timova bude održano uSaudijskoj Arabiji.
Nije jasno je li ponuda prihvaćena. Ali tri zemlje sada rade na zajedničkom prijedlogu za domaćinstvo turnira 2030., potez koji je izazvao reakciju protiv Grčke.

Rijadova megabučna ponuda Grčkoj, o kojoj se ovdje prvi put izvještava, potaknut će kritike da Saudijska Arabija učinkovito pokušava iskoristiti svoje astronomsko bogatstvo da kupi Svjetsko prvenstvo stvaranjem transkontinentalne koalicije kako bi vješto iskoristila sustav glasovanja.

U pokušaju da se članovi svjetskog nogometnog krovnog tijela, FIFA-e, uvjere u prednosti kandidature koju predvodi Saudijska Arabija, na predloženom turniru utakmice bi se održavale na tri kontinenta, osiguravajući geografsku ravnotežu. Kandidatura za Svjetsko prvenstvo samo na Bliskom istoku vjerojatno ne bi uspjela samo osam godina nakon što je Katar bio domaćin turnira 2022.

Glavni suparnici Saudijaca su zajednička kandidatura Španjolske, Portugala i Ukrajine iz Europe te južnoamerička kandidatura Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Čilea.

Odluka o tome tko će biti domaćin Svjetskog prvenstva 2030. svodi se na javno glasovanje cijelog Kongresa FIFA-e, sastavljenog od više od 200 saveza članica iz cijeloga svijeta. Ako se afričke zemlje, privučene prisutnošću Egipta i saudijskim ulaganjima oko Afrike, okupe iza ponude, a azijske nacije učine isto, dok Grčka uspije pridobiti neke europske glasove, prijedlog pod vodstvom Saudijske Arabije imat će velike šanse za pobjedu.

‘Novi svjetski poredak’

Održavanje Svjetskog kupa bio bi vrhunac ambiciozne strategije Saudijske Arabije da dominira velikim sportskim događajima. Uspjesi uključuju osvajanje prava na domaćinstvo boksačkih borbi svjetskog prvenstva, europskog nogometa i moto utrka Formule 1, dok je kreirao vlastitu buntovničku golf turneju. Javni investicijski fond Saudijske Arabije također je kupio ugledni engleski nogometni klub i zemlja će prvi put biti domaćin nogometnog Azijskog kupa 2027.

Ali želja Saudijske Arabije da organizira Svjetsko prvenstvo nadilazi razloge sportskog prestiža, prema jednom regionalnom stručnjaku.

“Saudijska Arabija se strateški pokušava pozicionirati kao afroeuroazijsko središte – središte novog svjetskog poretka”, rekao je Simon Chadwick, profesor sporta i geopolitičke ekonomije na Skema Business School u Parizu, o kandidaturi koju predvodi Saudijska Arabija. “Ova pozicija bi Saudijskoj Arabiji omogućila značajnu moć i utjecaj na golemom geografskom području, što nastoji postići izgradnjom odnosa s ključnim partnerima”,rekao je.

“Multipolarno organiziranje Svjetskog kupa s Egiptom i Grčkom ne bi bilo ni altruizam ni velikodušnost. Umjesto toga, to bi bio dio šireg plana, koji vlada u Rijadu omogućuje potencijalnim darivanjem stadiona”, dodao je.

Potez Saudijske Arabije da bude domaćin turnira izazvao je gnušanje među borcima za ljudska prava, koji ističu brutalan tretman te zemlje prema LGBTQ+ zajednici i radnicima migrantima. Represija Saudijske Arabije ne bi trebala biti nagrađena Svjetskim prvenstvom”, rekao je Minky Worden, direktor globalnih inicijativa u Human Rights Watchu. “Sve dok Saudijska Arabija diskriminira LGBT osobe i kažnjava žene zbog aktivizma za ljudska prava i nema zaštitu za radnike migrante koji bi izgradili većinu novih stadiona i objekata, zemlja ne može ispuniti zahtjeve ljudskih prava koje FIFA već postavlja. ima na mjestu.” Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. bilo je pokvareno kritikama te zaljevske države zbog postupanja prema radnicima migrantima.

Loša sjećanja

U Grčkoj je plaćanje sportske infrastrukture osjetljiva tema, gdje se na to gleda kao na spomenik rasipnosti vlade. Godine 2004. Atena je bila domaćin Olimpijskih igara, a Grčka je potrošila oko 9 milijardi eura. Međutim, velik dio infrastrukture ostao je napušten nakon što se ugasio olimpijski plamen.

Kako je zemlja ušla u desetljeće dugu depresiju i morala pribjeći programima spašavanja kako bi izbjegla bankrot, Olimpijske igre postale su izvor bijesa za Grke koji su se pitali jesu li Igre gurnule njihovu zemlju dalje u recesiju. Gotovo dva desetljeća nakon ekstravagancije Olimpijskih igara, mnoga od 30 borilišta ostaju neiskorištena, dok su neka srušena.

Otkako je došla na vlast 2019., grčka konzervativna vlada Nove demokracije nastojala je produbiti veze sa Saudijcima i drugim zaljevskim zemljama, kao odgovor na ekspanzionističku politiku najvećeg rivala Turske u regiji. Mitsotakis je više puta posjetio Rijad, Grčka je isporučila vojnu opremu i vojnike Saudijskoj Arabiji, a u srpnju prošle godine Atena je postala prva prijestolnica EU koju je posjetio bin Salman otkako je osobno odobrio, prema deklasificiranim američkim obavještajnim službama, ubojstvo  novinara Washington Posta Jamala Khashoggi.

Bin Salman, koji se vratio u ‘dobre knjige’ Zapada zahvaljujući energetskoj krizi izazvanoj ruskim ratom protiv Ukrajine, potpisao je brojne bilateralne sporazume u Ateni prošlog ljeta, istodobno se obvezavši da će Grčku učiniti energetskim središtem za distribuciju “zelenog vodika”. ”

Saudijska Arabija tradicionalno ima bliske diplomatske veze s Egiptom. Bin Salman se prošlog lipnja sastao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem u Kairu gdje je potpisao investicijske ugovore vrijedne milijarde eura i razgovarao o “bilateralnoj, regionalnoj suradnji”.

Odluka o domaćinstvu Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. bit će donesena 2024., a postupak nadmetanja bit će službeno otvoren kasnije ove godine.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]