Tajne veze Grlića Radmana s tvrtkom koja je dobila posao s glomaznim otpadom u Zagrebu

Najbogatiji Plenkovićev ministar Gordan Grlić Radman, njegov brat Ivan Grlić Radman i sestra Irena Bubalo imaju 61 posto dionica tvrtke Agroproteinka, koja je s tvrtkom Unija Nova, koja je dobila posao s Gradom, suvlasnica tvrtke Agroproteinka-energija

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je u proteklih desetak dana napravio niz skandaloznih poteza, od odlaska na rođendan predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na koji je član Predsjedništva BiH iz redova srpske zajednice Milorad Dodik sletio vojnim helikopterom, do odluke o tome da Hrvatska za izgradnju kapelice u Betlehemu izdvoji čak 450 tisuća eura dok obnova u Zagrebu i na Baniji nije ni počela, zbog svojih poslovnih veza našao se u sferi priče o zbrinjavanju otpada u Gradu Zagrebu. Osobe iz poslovnog miljea u sektoru gospodarenja otpadom upozorile su na zanimljive veze između obitelji Grlić Radman i tvrtke koja je dobila posao zbrinjavanja glomaznog otpada u Gradu Zagrebu, ali su ujedno ukazale i na nikad do kraja razjašnjen odnos Gordana Grlića Radmana s pokojnim gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

Tvrtka Unija Nova, koju je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odabrao za 195 tisuća kuna vrijedan posao privremenog zbrinjavanja glomaznog otpada u Gradu Zagrebu, ali i koja se u zajednici ponuditelja s tvrtkom CEZA-R Petra Pripuza prošle godine prijavila na natječaj za zbrinjavanje biootpada, interesno je povezana s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i njegovom obitelji. Unija Nova je s tvrtkom Agroproteinka, u kojoj većinsko vlasništvo pripada obitelji Grlić Radman, suvlasnik tvrtke Agroproteinka-energija koja upravlja modernim bioplinskim postrojenjem u Sesvetskom Kraljevcu.

U Agroproteinki po 21 posto udjela (točnije 20,56) imaju Gordan Grlić Radman, njegov brat Ivica Grlić Radman, koji je i direktor tvrtke, i sestra Irena Bubalo, koja je ujedno i zamjenica predsjednika Nadzornog odbora, a u tvrtki je zaposlena i Marijana Grlić Radman, supruga Gordana Grlića Radmana, ali i još neki članovi njihove obitelji.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman bio je gost na kontroverznoj proslavi rođendana šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića, na koju je vojnim helikopterom sletio Milorad Dodik, a s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem imao je nerazjašnjene bliske veze. PHOTO: Matija Habljak/PIXSELL, Denis Kapetanovic/PIXSELL

U imovinskoj kartici ministra Grlića Radmana, inače najbogatijeg ministra u Vladi Andreja Plenkovića, navedeno je da posjeduje 1419 dionica Agroproteinke te da je nominalna vrijednost pojedinačne dionice 2630 kuna, što znači da njegov udio u toj tvrtki vrijedi 3,73 milijuna kuna. Isto toliko iznose i udjeli njegovih brata i sestre. A ta je tvrtka, u partnerstvu s Unijom Novom, vlasnica Agroproteinke-energija. Osim toga, Grlić Radman posjeduje 11 nekretnina, od kojih je najskuplja kuća u elitnom dijelu grada vrijedna blizu 10 milijuna kuna. Najveći dio imovine, kao i dionice Agroproteinke, naslijedio je od roditelja. Kad je 2019. nakon ljetne rekonstrukcije Vlade postao ministar, Gordan Grlić Radman upravljačka prava u Agroproteinki prenio je na drugu fizičku osobu, ali ostaje činjenica da je praktički riječ o njegovoj obiteljskoj tvrtki te da članovi obitelji Grlić Radman zajedno drže 61,69 posto dionica. Stvar je tim osjetljivija jer tvrtka godišnje dobiva oko 35 milijuna kuna državnih poticaja koje jednim dijelom zadržava za sebe, a drugi prebacuje na račune uzgajivača stoke. Naime, Ministarstvo poljoprivrede od 2015. godine svim uzgajivačima stoke, kojih je u Hrvatskoj više od 150 tisuća, poticaje za pravilno zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla isplaćuje preko Agroproteinke, koja obavlja zbrinjavanje, jer je tako jednostavnije zbog obimne administracije.

Nacional su na sve te činjenice upozorili izvori iz poslovnog miljea koji sumnjaju da se u pozadini priče oko glomaznog otpada zapravo vodi velika bitka za posao zbrinjavanja biootpada, ali i koji su ukazali na nikad razjašnjenje tajne poveznice između pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ministra Gordana Grlića Radmana.

 

Milan Bandić je 2016. omogućio tvrtki Agroproteinka iznimno povoljan otkup susjednog joj gradskog zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu, po cijeni manjoj od 30 eura po kvadratu

Grad Zagreb je 2016., naime, omogućio tvrtki Agroproteinka iznimno povoljan otkup njima susjednog gradskog zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu, po cijeni manjoj od 30 eura po kvadratu, što je tada otkrio portal Net.hr. Usporedbe radi, u ‘aferi Krašograd’, jednoj drugoj aferi zamjene zemljišta povezanoj s Bandićevom administracijom, zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu procjenjivana su na više stotina eura po kvadratu i mijenjana za atraktivne parcele u Gradu Zagrebu kao da je riječ o lokacijama jednake vrijednosti. Kad su Bandića novinari pitali o odnosu s ministrom Grlićem Radmanom, on je, umjesto odgovora, novinarki N1 televizije koja ga je to pitala poručio da ga “rajca”. Da između Grlića Radmana i Bandića postoji povezanost, moglo se zaključiti i kad se ministar vanjskih i europskih poslova početkom kolovoza 2019. pojavio na sprovodu Bandićeve majke Blagice u Poganoj Vlaki u Hercegovini. Kasnije je na pitanje novinara Net.hr-a odgovorio da odlazak na sprovod gradonačelnikove majke smatra “konvencionalnim minimumom uljuđene građanske pristojnosti i poštovanja prema obitelji Bandić”, a potvrdio je i da je s Bandićem blisko surađivao još dok je bio veleposlanik Hrvatske u Budimpešti, a potom u Berlinu. Zanimljivo da je dan nakon sprovoda Bandićeve majke, 10. kolovoza 2019., Grlić Radman sa suprugom posjetio vodeće ljude Tomislavgrada, a da je s njim u tom službenom posjetu bila i Katarina Milković, zamjenica donedavnog pročelnika za odgoj i obrazovanje Grada Zagreba Ivice Lovrića.

I odnos s Milanom Bandićem i njegovim kadrovima i novootkriveni odnos s Draganom Čovićem, čije društvo ministar vanjskih i europskih poslova privatno bira, dok odbija ići na službena događanja s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, otkriva jednu dosad ne toliko poznatu orijentiranost prema hercegovačkim korijenima. Naime, ministrov otac Ante porijeklom je iz Bugojna, ali je kao veterinar dobio posao u Prisoju kod Tomislavgrada, gdje je upoznao suprugu Danicu Ivančić te je ondje rođen i njihov sin Gordan Grlić Radman, koji je u intervjuu za lokalni portal iz Tomislavgrada prije dvije godine rekao:

“Iako je tata Bugojanac, u meni je mentalno dominantan duvanjski identitet.”

Moguće da ga je taj identitet tako čvrsto vezao i s Draganom Čovićem, kad mu je došao na rođendan na kojem je Čović pokazao svoj novi obiteljski grb, s obzirom na to da je na pitanje Nacionala je li na taj rođendan išao kao izaslanik Vlade ili privatno, odgovorio da je bila riječ o privatnom posjetu. Ili možda nekom privatnom interesu.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević želio je, izgleda, poslati poruku da Petar Pripuz i njegova C.I.O.S. grupa neće dobiti posao s glomaznim otpadom, pa je posao privremenog skladištenja dao tvrtki unija nova koja je, međutim, s C.I.O.S.-om surađivala. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO, Marko Lukunic/PIXSELL

Agroproteinka je nastala 1987. razdvajanjem djelatnosti nekadašnjeg kombinata PIK-Sljeme, čiji je dugogodišnji direktor još od 70-ih godina prošlog stoljeća bio Ante Grlić Radman, otac ministra Gordana Grlića-Radmana koji je u procesu pretvorbe i privatizacije preuzeo tada na 3,5 milijuna njemačkih maraka procijenjenu Agroproteinku, najprije kao najveći pojedinačni dioničar s 13,6 posto, a nekoliko godina kasnije i kao većinski vlasnik sa 61 posto. No sada se tvrtka, osim sakupljanjem, prijevozom i preradom nusproizvoda životinjskog podrijetla, preko tvrtke Agroproteinka energija bavi i proizvodnjom struje, a kao sirovinu, kako stoji na njihovim stranicama, koriste isključivo biorazgradivi otpad iz kuhinja i kantina.

Sada je pak Agroproteinka-energija došla u fokus zbog činjenice da je suvlasnik te tvrtke i Unija Nova. Slično kao što se Agroproteinka izdvojila iz nekadašnjeg Sljemena, tako je i Unija Nova poslovala kao posebna tvrtka nekadašnje Unije, a bavila se sakupljanjem i preradom otpadnog stakla. Od 2002. tvrtka je proširila poslovanje i na sakupljanje i preradu plastičnog i metalnog otpada. Kao jedini osnivač tvrtke upisan je Damir Keblar.

Tomašević je tvrtku Unija Nova za posao s glomaznim otpadom odabrao kako bi demonstrirao da ne želi imati nikakve poslovne odnose s Pripuzom, koji je Gradu nudio privremeno besplatno zbrinjavanje glomaznog otpada. Međutim, zbog poveznice tvrtke Unija Nova s obitelji Grlić Radman, sada se otvara pitanje jesu li na njihov angažman utjecale i neke druge „silnice“.

Tim više što su sporni i način i dostava njihove ponude. Naime, kako je objavio 24 sata, Zagrebački holding je od svoje podružnice Čistoća Zahtjev za pokretanje postupka nabave privremenog zbrinjavanja glomaznog otpada primio 16. kolovoza, a ponudu su primili tri dana prije tog Zahtjeva, odnosno 13. kolovoza, kako proizlazi i iz potpisanog ugovora s tvrtkom Unija Nova.

Jedan od Nacionalovih izvora kaže:

“Kako to da je netko baš u roku 24 sata ponudio Gradu rješenje problema da se otpad privremeno skladišti? Mislim da su i Unija Nova i Agroproteinka morali imati neku raniju suradnju ili komunikaciju s ljudima iz Grada.”

 

‘Kako to da je netko baš u roku 24 sata ponudio Gradu rješenje problema da se otpad privremeno skladišti? Mislim da su i Unija Nova i Agroproteinka morale imati neku raniju komunikaciju s Gradom’

 

Petar Pripuz je, pak, na odluku o davanju posla svom konkurentnu, a dotadašnjem poslovnom partneru, u izjavi za Jutarnji list rekao:

“Pozdravljam dogovor koji je postignut i mogu pohvaliti gospodina Keblara, vlasnika Unije Nove, što je i on pokazao društvenu odgovornost kao što je i Ce-za-r svojevremeno putem medija ponudio Gradu da će bez naknade uskladištiti sve količine glomaznog otpada. Pritom, osobno poznajem gospodina Keblara jer su naše firme zajedno sudjelovale na brojnim natječajima i mogu sve najbolje reći o firmi.”

Gradonačelnik Tomašević posao tvrtki Unija Nova dao je samo privremeno jer je Grad već krenuo u nabavu dviju drobilica kojima bi posao koji su do sada radile privatne tvrtke, bio vraćen pod nadležnost Grada, a na godišnjoj razini, kako su izračunali, uštedjelo bi se oko 33 milijuna kuna.

Iz C.I.O.S.-a je tada došao komentar:

“C.I.O.S onda očito nije trebao ulagati 1,4 milijarde kuna u infrastrukturu niti zapošljavati tisuću radnika – ako će dvije drobilice sada riješiti problem glomaznog otpada.”

No ako je Tomaševićev cilj bio odmak od Pripuza, onda mu je promaknuo podatak da je Unija Nova sve donedavno bila partner Pripuzove tvrtke CEZA-R i s njom povezanog Eko-flor plusa, obje članice C.I.O.S. Grupe. Kao što je prije desetak dana objavio Jutarnji list, oni su se zajedno prošle godine javili na natječaj za zbrinjavanje biootpada. Nacional je sada doznao nove detalje o tom natječaju. Naime, ponuda Unije Nove i CEZA-R-a nije prošla jer je bila najskuplja, ali su druga dva ponuđača u međuvremenu odustala jer nisu mogla ispoštovati uvjete natječaja pa je Grad, u periodu između dvaju krugova lokalnih izbora, ponudio ugovor upravo Keblaru i Pripuzu. Međutim, Pripuz je odlučio odbiti ponudu i izaći iz te zajednice ponuditelja.

Ministrov brat Ivan Grlić Radman, koji je od oca Ante naslijedio jednak paket dionica Agroproteinke, a jedan paket vrijedi 3,73 milijuna kuna, ujedno je i direktor tvrtke u kojoj radi ministrova žena. PHOTO: Zarko Basic/PIXSELL

Kao glavni razlog zbog kojeg Pripuz nije htio sklopiti ugovor, izvori bliski bivšoj gradskoj upravi navode:

“Ponuda Unije nove i CEZA-R-a bila je treća i najnepovoljnija od triju ponuda, druge dvije zajednice bile su povoljnije, ali Grad je potpisao okvirni sporazum sa svim trima zajednicama. Međutim, toj prvoj je ukinuta dozvola pa je prestala s radom. Na temelju toga Grad je potpisao ugovor s drugom zajednicom, ali potom su i oni upali u probleme i nisu mogli izvršiti ugovor. I zato je Grad zvao na potpisivanje treću zajednicu, a to je ova u kojoj su Unija Nova i CEZA-R s ostalima. Međutim, kako se u gradonačelničkoj kampanji stalno potezala revizija ugovora, a potpisivanje se trebalo odigrati između dvaju izbornih krugova, Pripuz je odlučio da neće potpisati. Tko bi njemu vjerovao da nije nekog od konkurenata pritisnuo da odustanu ili raskinu ugovor?”

Na temelju takve odluke CEZA-R je ostalim članovima zajednice ponuditelja poslao dopis u kojem ih obavještava da želi izaći iz zajednice jer ostali mogu taj posao odraditi i bez njega. Međutim, Grad Zagreb na kraju nije s njima potpisao ugovor, nego se krenulo u postupak novog natječaja.

Nacionalovi izvori iz poslovnih krugova kažu da im je sumnju pobudilo to što je upit iz Grada poslan u vrlo kratkom roku:

“Unija nova u jednom se danu pojavila kao rješenje. To je kod mene pobudilo sumnju da će doći do sprege kako bi Unija Nova bila u prednosti za ovaj drugi natječaj, s biorazgradivim otpadom, na koji će se javiti bez Pripuza, ali u nekoj drugoj kombinaciji. Zašto mislim da je tako? Jer je Čistoća napravila takve uvjete natječaja da se mogu javiti samo firme iz Zagreba koje imaju posebne dozvole. Među njima su i CEZA-R i Unija Nova, ali nisu neke tvrtke koje nemaju sjedište u Zagrebu. Jedna od njih žalila se na natječaj i postavila pitanje zašto se preferiraju zagrebačke tvrtke. Grad nije dao mogućnost da se tvrtke mogu međusobno natjecati i preuzimati otpad na Jakuševcu, tako bi se omogućilo i tvrtkama iz cijele Hrvatske da se mogu javiti. Zato mi se učinilo da postoji neka sprega.”

 

‘Kako to da je netko baš u roku 24 sata ponudio Gradu rješenje problema da se otpad privremeno skladišti? Mislim da su i Unija Nova i Agroproteinka morale imati neku raniju komunikaciju s Gradom’

 

Taj izvor smatra da će, ako Unija Nova prođe na novom natječaju za biorazgradivi otpad, oni taj otpad prosljeđivati u Agroproteinku-energiju gdje je suvlasnik i Damir Keblar iz Unije Nove, ali i Agroproteinka gdje su najveći suvlasnici članovi obitelji Grlić Radman. Međutim, pitanje je može li Agroproteinka-energija preuzimati i „redovan“ biootpad, s obzirom na činjenicu da su sami na svojim stranicama naveli da njihovo plinsko postrojenje radi isključivo na otpad iz restorana i kantina.

Nacional je Agroproteinki postavio pitanje namjerava li se s tvrtkom Agroproteinka-energija javiti na spomenuti natječaj, a oni su na to odgovorili da nemaju namjeru.

Ministra Gordana Grlića Radmana zamolili smo da potvrdi je li vlasnik 20 posto dionica Agroproteinke te smatra li da je u potencijalnom sukobu interesa. Iz Službe za odnose s javnošću dostavili su sljedeći odgovor: “Ministar Grlić Radman je kao dioničar društva Agroproteinka d.d., stjecanjem statusa dužnosnika odlukom Hrvatskog sabora od 18. srpnja 2019. u smislu Zakona o sprečavanju sukoba interesa, u zakonskom roku prenio sva svoja upravljačka prava nad dionicama ovog društva na Povjerenika, koji nakon toga sukladno zakonu samostalno upravlja navedenim dionicama. Nakon predaje upravljačkih prava na dionicama Agroproteinke d.d., ministar Grlić Radman ni na koji način ne sudjeluje u aktivnostima tog društva pa vas za sva daljnja pitanja vezana za upravljanje društvom kao i poslovanje istog upućujemo na adresu tog društva i njegovih ovlaštenih predstavnika.”

Tvrtka Unija Nova nastala je još 80-ih godina prošloga stoljeća izdvajanjem iz bivše Unije, bavila se primarno staklom, ali je nakon privatizacije proširila djelatnost i na druge vrste otpada. PHOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Damiru Keblaru, vlasniku Unije Nove, također smo postavili pitanja o odnosima s ministrom Grlićem-Radmanom.

“Ministra vanjskih i europskih poslova, gospodina Gordana Grlića Radmana, nisam imao priliku upoznati te slijedom toga nemamo ni nikakve odnose. S tvrtkom Agroproteinka d.d. surađujemo duži niz godina na poslovima transporta i prerade životinjskih nusproizvoda”, odgovorio je.

Na pitanje planira li se njegova tvrtka Unija Nova prijaviti na natječaj za biootpad te u zajednici s kojim tvrtkama, pojasnio je:

“Tvrtka Unija Nova u suradnji s partnerskim tvrtkama obavlja poslove sakupljanja, sortiranja i obrade biootpada i svih ostalih vrsta neopasnog otpada na području cijele RH, pri čemu se otpad preuzima na obradu i zbrinjavanje od raznih komunalnih društava i pravnih subjekata.

Pretpostavljamo da je vaše pitanje vezano uz aktualnu problematiku s natječajem za biootpad u Gradu Zagrebu, za što još uvijek nije formirana zajednica ponuditelja u kojoj je tvrtka Unija Nova član zajednice.

 

Ako rješavanje glomaznog otpada dvjema drobilicama koje tek trebaju stići uistinu profunkcionira, najveća bitka preselit će se na polje biootpada, a još se ne zna s kim će se Unija Nova javiti na natječaj

 

Ako se uskoro ne formira zajednica ponuditelja za natječaj za biootpad Grada Zagreba, tvrtka Unija Nova ne planira samostalno dostavljati prijavu na navedeni natječaj budući da je opseg poslova iz uvjeta natječaja preopširan za kapacitete samo jedne tvrtke.”

Jedino, dakle, što je u ovom trenutku jasno jest da će se, ako rješavanje glomaznog zagrebačkog otpada dvjema drobilicama koje tek trebaju stići uskoro uistinu profunkcionira, najveća bitka preseliti na polje biootpada. O tome tko će se s kim javiti na taj natječaj još se ne znaju svi detalji, ali može se sa sigurnošću reći tko se s kim neće prijaviti. Izvor blizak Upravi C.I.O.S.-a na pitanje što oni namjeravaju, odgovorio je:

“Mi ćemo se sigurno javiti na natječaj za biorazgradivi otpad, ali ne više kao zajednica ponuditelja jer to možemo i sami odraditi. Još ćemo vidjeti hoćemo li se eventualno s nekim dogovoriti, ali s Unijom Novom sigurno nećemo niti bi oni s nama nakon ovoga htjeli. Time bi oni sami sebi pucali u noge jer bi novoj vlasti u Zagrebu pokazali da su s nama dobri.”

Komentiraj