Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL//Marko Lukunic/PIXSELL//Davor Visnjic/PIXSELL

TAJNA VEZA MANJKASA, KARAMARKA I JOZE PETROVIĆA

 

Dolasku Miljenka Manjkasa na mjesto glavnog savjetnika HDZ-a za medije ponajviše je pripomogao Jozo Petrović, nekadašnji član Uprave Ine i osobni prijatelj šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Nedugo prije nego što se to dogodilo, Karamarko, Petrović i Manjkas više su puta viđeni na kavi u hotelu Sheraton, a da je tom prilikom dogovaran Manjkasov transfer u HDZ, za Nacional je potvrdio izvor iz vrha stranke.

[quote_box_center]

  • Imenovanjem Manjkasa Karamarko je nastavio trend okupljanja bivših pašalićevaca, što je još više potpirilo glasine o tome kako će sljedeći korak biti skori povratak samog Ivića Pašalića u stranku
  • Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ima određen krug prijatelja koji ne simpatiziraju glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, a antipatije su obostrane

[/quote_box_center]

Isti izvor tvrdi da po preporuci Joze Petrovića, koji na Karamarka ima ogroman utjecaj, Manjkas zapravo već dulje vrijeme neformalno savjetuje Karamarka. Njihova suradnja počela je u završnici predsjedničke kampanje. Neki su medijski izvori okolnost da je Manjkas osnovao portal Direktno.hr uoči predsjedničkih izbora tumačili kao stvaranje još jedne medijske plaftorme koja treba pripomoći usponu HDZ-ovih kandidata na vlast. Sadržaj tog portala te tvrdnje obilato potvrđuje i na njemu se mogu čitati svojevrsni hibridi novinskih vrsta – članci koji katkad sadržavaju elemente nekih vijesti, ali koji su često napisani u formi koji podsjeća na autorski komentar kojim se, ovisno o situaciji, ili nekritički hvale HDZ-ovi dužnosnici, ili beskrupulozno napadaju osobe koje nisu po volji stranačkom vodstvu. Jedan od takvih članaka o donedavnom članu HDZ-a Dragi Prgometu nedavno je napisao i Manjkas osobno.

Manjkasov dolazak u HDZ treba promatrati iz još jedne perspektive, a to su njegovi odnosi s nekoć najmoćnijim HDZ-ovcem Ivićem Pašalićem.

Sadašnji i bivši HDZ-ovci s kojima su razgovarali Nacionalovi novinari tvrde da Manjkas svoju karijeru uvelike duguje upravo Iviću Pašaliću te da Manjkasov dolazak u HDZ znači samo jedno – da je i Ivić Pašalić pred vratima. O povratku Ivića Pašalića, uostalom, počelo se nagađati nedavno, nakon što se pojavio na proslavi 25. obljetnice Prvog općeg sabora HDZ-a. Jedino što trenutačno priječi njegov povratak u stranku jest statut. Kako bi se Pašalić vratio, potrebno je na izbornom saboru stranke promijeniti statut tako da njegov povratak formalno neće biti moguć prije tog izbornog sabora. No neki u HDZ-u tvrde da to ionako nije bitno jer će Pašalić sada preko Manjkasa imati izvjestan utjecaj na stranačka zbivanja.

Miljenko Manjkas završio je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, a u njegovoj službenoj biografiji navodi se da je bio analitičar predsjednika Republike Franje Tuđmana. Međutim, Nacionalov izvor koji je 1990-ih u HDZ-u bio vrlo blizak predsjedniku Tuđmanu, tvrdi da Manjkas nije bio nikakav analitičar nego službenik u Uredu za odnose s javnošću zadužen za press-clippinge. Drugi pak tvrde da je na temelju tih press-clippinga analizirao medijska izvješća.

On je prije toga radio u Ministarstvu znanosti, a u Ured predsjednika preporučio ga je osobno Ivić Pašalić, koji je i preko njega htio kontrolirati rad Ureda. Nacionalov izvor tvrdi da Manjkas iz Ureda nije otišao svojevoljno, nego da je morao otići u čudnim okolnostima. Navodno je bila riječ o curenju izvjesnih povjerljivih informacija obavještajnog tipa, za što su u Uredu okrivili Manjkasa.

Manjkas je potom prebačen na Hrvatsku televiziju, gdje je, opet na inicijativu i uz zakulisnu političku podršku Ivića Pašalića, postavljen za urednika emisije “Motrišta”. U ekipi “Motrišta” bio je i Andrej Rora, koji je još prije dvije godine počeo raditi kao jedan od glavnih PR stratega HDZ-a. Već tada se spominjalo da je dolazak Miljenka Manjkasa u ekipu samo pitanje dana jer su Rora i Manjkas tijekom svojih karijera bili vrlo povezani pa su nakon odlaska s HTV-a zajedno radili i za Zdravka Mamića u odnosima s javnošću NK Dinama.

Još dok je na HTV-u uređivao emisiju “Motrišta” Pašalić je instalirao Manjkasa u Nadzorni odbor Večernjeg lista. Onamo je dospio kao Pašalićev kadar u kvoti članova iz Fonda za privatizaciju. Bilo je to vrijeme kad je Pašalić pripremao privatizaciju tih novina po ukusu HDZ-a. Kad je Večernji list preuzela austrijska Styria, Manjkas je isprva radio na nekim projektima u Večernjem listu, a potom je postao glavni urednik Plavog radija. Tijekom 2003. Manjkasa je na funkciji glavnog urednika Plavog radija zamijenio njegov bliski prijatelj, desno orijentirani novinar Tihomir Dujmović, a Manjkas je potom postao zamjenik direktora programa Nove TV. Zbog neslaganja s programskom koncepcijom i informativnim programom televizije koja se tada tek razvijala Manjkas je naprasno dao otkaz, a potom neko vrijeme radio u marketingu nogometnog kluba Dinamo. No s vremenom se ni ondje nije uklopio, a tih se godina u medijskim krugovima prepričavalo da Manjkas takoreći ucjenjuje velike hrvatske tvrtke da moraju sponzorirati Dinamo. Najveći Manjkasov uzlet bio je u svibnju 2005., kad je s mjesta glavne urednice Večernjeg lista smijenjena Ružica Cigler, a on imenovan na njezino mjesto. Premda su čelni ljudi austrijske Styrije vjerojatno mislili da će pod Manjkasovim vodstvom Večernji list povećati prodaju privlačenjem desno orijentiranih građana Hrvatske, to se nije dogodilo, nego je Manjkas u godinu dana te novine pretvorio u ksenofobično glasilo ekstremne desnice, a prodaja Večernjaka konstantno je padala.

Politika oživljavanja radikalne desnice dovela je i austrijske vlasnike Večernjeg lista na udar domaćih i inozemnih političara. Zbog svega toga već je potkraj studenoga 2006. Manjkas naprasno smijenjen s funkcije glavnog urednika.

Nacional je u to vrijeme pisao da je Manjkas vrlo vjerojatno smijenjen nakon učestalih pritisaka premijera Ive Sanadera, koji je nekoliko puta telefonski razgovarao sa svojim prijateljem austrijskim premijerom Wolfgangom Schüsselom i tražio od njega da sugerira Horstu Pirkeru, čelniku austrijske Styrije i vlasniku Večernjeg lista, da smijeni Miljenka Manjkasa. Sanaderovo nezadovoljstvo pisanjem Večernjeg lista navodno je kulminiralo zbog načina kako je VL izvještavao o postupanju policije i pravosuđa prema Branimiru Glavašu. Manjkasova smjena gotovo se podudarila s neobjavljivanjem intervjua s Branimirom Glavašem, koji je u njemu, među ostalim, kritizirao premijera Sanadera – izjavio je da je Sanader zajedno sa suradnicima ogrezao u kriminalu i korupciji.

Nekadašnji Manjkasovi kolege tvrde da je on svoj odlazak iz Večernjeg lista dobro naplatio jer je dobio veliku otpremninu.

Nakon toga zajedno s Josipom Majherom osnovao je tvrtku Cratis Retis d.o.o., koja je zamišljena kao krovna tvrtka cijele mreže Soundset. Unutar mreže našle su se radijske postaje u kojima su Manjkas i Majher pokupovali znatne vlasničke udjele. Majher je tako bio 90-postotni vlasnik zagrebačkog radija Plavi 9 i stopostotni vlasnik krapinskog Radija 049.

Za Miljenka Manjkasa neki njegovi kolege iz medija tvrde da je istina kako ima desničarska uvjerenja, ali da je on ta svoja uvjerenja uvijek znao unosno unovčiti jer mu je novac, kako tvrde, uvijek bio važniji od samih uvjerenja.

PREDSJEDNIK HDZ-A TOMISLAV KARAMARKO IMA ODREĐEN KRUG PRIJATELJA KOJI NE SIMPATIZIRAJU GLAVNOG TAJNIKA HDZ-A MILJANA BRKIĆA, A ANTIPATIJE SU OBOSTRANE FOTO: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
PREDSJEDNIK HDZ-A TOMISLAV KARAMARKO IMA ODREĐEN KRUG PRIJATELJA KOJI NE SIMPATIZIRAJU GLAVNOG TAJNIKA HDZ-A MILJANA BRKIĆA, A ANTIPATIJE SU OBOSTRANE
FOTO: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Ono što dosad nije bilo poznato, barem ne javno, jest da je Manjkas blizak i s Jozom Petrovićem te da ga je upravo Jozo Petrović povezao s Karamarkom. Petrović je svojedobno pomogao Manjkasu da sklopi unosne ugovore o oglašavanju s Inom, izdašnije nego s drugim medijima.

“To je poprilično misteriozna epizoda, jer Petrović ne bi mogao realizirati takve ugovore da nije imao Sanaderovo apsolutno odobrenje”, tvrdi Nacionalov dobro upućen izvor blizak bivšem premijeru Sanaderu. Kako to da je Sanader odjednom počeo pomagati čovjeku koji je oduvijek bio na strani njegova neprijatelja Ivića Pašalića, nije posve jasno ni onima koji su inače dobro upućeni u kompleksne odnose politike, biznisa i medija.

No nekadašnji kolege Miljenka Manjkasa tvrde da je on naprosto uvijek bio vrlo sposoban lik koji je vrlo vješto znao iskorištavati razne situacije.

“On se uvijek pokušavao približiti i jednoj i drugoj opciji unutar HDZ-a. I Sanaderu se pokušao približiti kad je ovaj bio na vrhuncu moći, znam da su postojali neki kontakti. On je pametan i zna iskoristiti trenutak, kao i komu se kada treba prikloniti”, kaže Nacionalov izvor.

Petrovićeve nikad razjašnjene veze s bivšim premijerom Ivom Sanaderom mogle bi potencijalno biti neugodne i za predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Možda je to razlog što se on s Petrovićem gotovo uvijek nalazi u diskreciji.

Nacional je još u rujnu 2011. objavio da je Jozo Petrović jedina osoba koja je prisustvovala razgovorima Sanadera i čelnog čovjeka MOL-a Zsolta Hernádija 26. svibnja 2009. u Sanaderovu uredu u Banskim dvorima. Upravo na tom sastanku, prema optužnici protiv Sanadera, a na temelju svjedočenja tajkuna Roberta Ježića, dogovarali su se detalji isplate 10 milijuna eura mita u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj kompaniji. Zanimljivo je da Jozo Petrović i danas ima sklopljene unosne ugovore s MOL-om kao njihov savjetnik.

Prije dvije godine Petrović je bio nakratko priveden u akciji USKOK-a zbog sumnje u poticanje na davanja mita za kupnju podataka iz tajnih policijskih istraga. U toj je akciji tada privedeno ukupno pet osoba, među njima i osječki poduzetnik Željko Biloš. Međutim, svi su vrlo brzo pušteni.

Jozu Petrovića i Tomislava Karamarka vezalo je i članstvo u Upravnom odboru Košarkaškog kluba Zagreb. Spominjalo se da je Petrović bio jedan od financijera Karamarkove kampanje za predsjednika HDZ-a 2012. godine. Neki izvori unutar HDZ-a tvrde da je Petrović dio strukture ljudi koja nije osobito bliska glavnom tajniku stranke Milijanu Brkiću, kao i da imenovanje Miljenka Manjkasa treba promatrati i u tom svjetlu. Kako god bilo, unutar HDZ-a preslaguju se kadrovi i utjecaji, a Jozo Petrović u to je uključen kao jedan od utjecajnih ljudi iz sjene. Sve to dobrim dijelom objašnjava i nedavni uzlet Miljenka Manjkasa.

Komentiraj

Source:ORHIDEA GAURA HODAK I BERISLAV JELINIĆ