Nove televizijska serija Discovery Channela – Tajna Tesline smrti – traži odgovore na brojna pitanja koja okružuju njegovu smrt i misteriozni nestanak dokumenata o njegovim istraživanjima.

Nikola Tesla je bio čovjek ispred svog vremena. Njegova su istraživanja postavila temelje doba u kojem živimo: izumio je izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije kao i sustav bežičnog prijenosa radiosignala i energije, a 300 izuma koji su plodovi njegova rada i danas dominiraju svijetom.

Serija Discovery Channela ‘Tajna Tesline smrti’ istražuje pet izuma Nikole Tele koji su promijenili svijet i tehnologije koje su iz njih proizašle, a premijerno se prikazuje subotom u 21 sat, počevši od 27. siječnja.

Tesla je smatran “čovjekom koji je izumio 20. stoljeće”, bio je najpoznatiji, a možda i najopasniji um svoga vremena. Godine 1943. pronađen je mrtav u hotelskoj sobi, njegov sef bio je otvoren, a zapisi o istraživanjima su nestali. Američka agencija FBI je 2016. godine objavila 250 dokumenata koji bacaju novo svjetlo na Teslino djelovanje pred kraj života. Dostupni spisi otkrivaju nove informacije o oružju koje je Tesla nazvao “Zraka smrti“ i svjetskim silama koje su sve redom, od SAD-a, Sovjetskog Saveza i Sila Osovine, bile zainteresirane za moćno oružje.

Dokumenti FBI-ja navode brojne stručnjake na zaključak o potrebi detaljne istrage koja bi trebala dokazati što se uistinu dogodilo. Ova serija istražuje Teslin život i pokušava otkriti je li teorija o zavjeri točna ili je riječ o najobičnijoj senzaciji.

U televizijskoj seriji vojni istražitelj Jack Murphy i povjesničar Cameron Prince diljem svijeta traže informacije o Teslinim izumima i istraživanjima koja su nestali iz njegovog sefa. Nestale dokumente i nove podatke koji bi im pomogli u slučaju Tesline “Zrake smrti“ tražili su u posljednjem Teslinom laboratoriju u Shorehamu na Long Isladu, putovali su u Colorado, gdje se nalazio prvi Teslin laboratorij na američkom tlu, a istraživanja su ih vodila sve do Srbije.

Jack Murphy i Cameron Prince su razgovarali s mnogo ljudi, sa Teslinim danas najbližim rođakom… U Srbiji su otkrili dokumente koji bacaju novo svjetlo na Teslu i njegovo oružje. Iz arhiva su iskopali i istražili nikad prije prikazane Tesline nacrte i proračune vezane uz “Zraku smrti“.

Istražitelji svoja saznanja tijekom istrage dijele se inženjerom Aronom Koschom, koji je oformio cijeli tim kako bi napravili prototip Tesline “Zrake smrti“. Ako Aron Kosch dokaže da je konstrukcija i aktivacija ovog prototipa moguća to bi, potvrđivanjem motiva, svakako išlo u prilog teoriji koja tvrdi da je Tesla ubijen.

Ako je „Zraka smrti“ mogla značiti prevagu u Drugom svjetskom ratu, suprotstavljene strane su se zasigurno željele domoći Teslinih planova ili se barem pobrinuti da ne dođu u ruke neprijatelja…

Komentiraj