EPA/PONGMANAT TASIRI

TAJLAND Spašena četiri dječaka iz spilje, akcija traje brže od predviđenog

Rano ujutro u nedjelju je počela akcija spašavanja 12 dječaka zarobljenih u tajlandskoj spilji. Predviđa se a će operacija trajati satima, a možda i danima budući da je riječ o visokorizičnom pothvatu koji zahtijeva individualno izvlačenje dječaka uz pomoć profesionalnih ronioca. Uvjeti u spilji su najbolji u zadnjih nekoliko dana.

Po zadnjim službenim informacijama četvorica dječaka koji su dva tjedna bili zatočeni u tajlandskoj špilji s trenerom uspješno su izvučeni na površinu, izvijestili su dužnosnici.

Operacija se odvija brže nego što je prvobitno predviđeno, a na površinu su, u skladu s uputom australskih liječnika najprije izvučeni fizički najslabiji i najosjetljiviji dječaci, prenose agencije.

Dogovoreno je da ronioci dječake i njihova trenera na površinu izvlače u skupinama, a zasad su izvukli dvije grupe po dva dječaka.

Najprije stignu do spasilačkog kampa unutar špilje, a potom ih izvlače na površinu.

Skupina od 13 ronioca iz cijelog svijeta ušla je u spilju, a deset ih je krenulo  prema Komori 9 gdje se nalaze dječaci. U spilji se nalazi i čitav niz operativaca koji su razmješteni posvuda.

Dječake će u spilji prvo pregledati liječnici kako bi ustanovili jesu li u stanju izaći.

 

Komentiraj