Tajfun prohujao Filipinima, 230 mrtvih i razoreni domovi

EPA

Tajfun Tembin opustošio je Filipine u nedjelju ostavivši za sobom najmanje 230 mrtvih i velik broj nestalih u poplavama i odronima tla u južnom dijelu zemlje.

Još se traga za oko nestalih 120 ljudi u pogođenoj pokrajini Mindanao, rekli su policija i lokalne službe za izvanredna stanja te dodali da je više od 40.000 osoba smješteno u prihvatilišta.

Snimke lokalnih televizija pokazuju ostatke kuća koje je progutala poplava. Vojnici, policajci i volonteri koriste konopce kako bi prešli nabujale rijeke i došli do stanovnika koje treba evakuirati.

Ceste su pune iščupanih stabala, kamenja i ruševina a mnoge su blokirane odronima zemlje.

Glasnogovornica državne uprave za prevenciju katastrofa Romina Marasigan požalila se na visok broj žrtava Tembina unatoč upozorenjima na preventivnu evakuaciju: “Željeli bismo ponovno podsjetiti javnost da, dok se oluje događaju svake godine, ne smijemo ignorirati upozorenja  koje vlasti opetovano daju”, rekla je.

“Uvijek moramo paziti  na pozive na evakuaciju zbog svoje sigurnosti”, dodala je.

Najviše je žrtava u pokrajini Lanao del Norte u kojoj je poginulo 127 osoba. U pokrajini  Zamboanga del Norte poginulo je 65, a 26 je žrtava u Lanao del Sur, objavili su policija i lokalne spasilačke službe. Osam je osoba poginulo u pokrajinama Bukidnon i Zapadni Misamis te u gradu Iligan.

Prije nego što je napustio Filipine i nastavio prema Južnom kineskom moru tajfun je pogodio i turistički otok Palawan i ondje nema dojava o žrtvama.

Tajfun Tembin pogodio je Filipine manje od tjedan dana nakon prolaska tropske oluje Kai-Tak koja je pogodila središnje Filipine i usmrtila 54 osobe.

Komentiraj