TAJANI “Žao mi je što je moja izjava interpretirana kao neprijateljska”

EPA/CHEMA MOYA

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u utorak je ponovno komentirao svoje izjave iz Basovizze u kojima je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima.

“Kao što sam rekao jučer tijekom plenarne sjednice moje riječi izrečene u Basovizzi kao što je napisano u jednom članku talijanskih novina – trebali su dati – poruku mira – da dokažu da zahvaljujući Europi da su Talijani, Slovenci i Hrvati mogu živjeti u miru zajedno bez granica i bez zapreka ne razmišljajući o onome što je bilo u prošlosti. Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog revanšizma – to apsolutno nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao – jer sam Talijan – na tolike mrtve koji su ostali izvan moje države diljem svijeta, nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je Tajani hrvatskim novinarima.

Dodao je da time nije mislio uvrijediti Hrvate, ni Slovence ni bilo koga drugog. “Samo sam se prisjećao mrtvih i tolikih talijanskih obitelji koje je Drugi svjetski rat uvelike obilježio. Ali također imam na umu da žrtve nisu bile samo s talijanske strane nego i sa strane Slovenije, Hrvatske… Žao mi je – nisam imao nikakvu namjeru – žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao nešto neprijateljski i osvetnički”, poručio je.

Podsjetimo, Tajani je izazvao oštre kritike nakon što je svoj govor završio riječima: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli talijanski ezuli”.

Komentiraj