Tadić: “Za Kalmetu nisam lagao, Turudića ne poznajem, sa Šeksom ne pričam, mrzim kad se kaže da sam bio u bijegu”

Nakon što je Nacional objavio kako je bivši direktor Osijek Koteksa Drago Tadić lagao na suđenju Božidaru Kalmeti jer su mu sudac Ivan Turudić i Vladimir Šeks zauzvrat obećali blažu kaznu, Tadić je dao izjave medijima.

Božidaru Kalmeti, podsjetimo, sudilo se za izvlačenje novca iz HAC-a, a Tadić je davao izjave u njegovu korist. Inače, Dragi Tadiću se sudi za zlouporabu u gospodarskom poslovanju. Dugo godina bio je u bijegu u BiH, gdje je pobjegao nakon što je osuđen zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, no nakon uplate jamčevine nalazi se na slobodi.

Iako se na tonskoj snimci koju je objavio nacional.hr čuje da Drago Tadić govori o događajima kada je, kako se čuje na snimci, “svjedočio u korist Kalmete”, on je u petak, gostujući na RTL-u to demantirao.

Audio snimka: Poslušajte kako Tadić priznaje da je lagao na sudu da zaštiti Kalmetu

 

Za RTL je rekao je da nikad nije lagao u životu, pa tako nije lagao ni za Kalmetu.

Snimku je komentirao ovim riječima:

“Ta je novinarka maltretirala mene i moju obitelj. Pravila nam probleme, tražila izjave od mene, fiksirala se na Kalmetu, izmišljala da sam ga ja oslobodio… Nisam ja predsjednik sudskog vijeća da bih ga mogao osloboditi. Ona je rekla da je to nepravedna odluka i da ja moram svjedočiti ponovno, jer da su tada novine objavile da sam ja bio krunski svjedok koji je njega oslobodio. Fiiksirala se na njega i maltretirala me”, rekao je Tadić.

“Sve je izvučeno iz konteksta”

Tvrdi da je njegovo priznanje izvučeno iz konteksta.

“Ne znajući da ona radi kazneno djelo, da me se sluša, negdje u svom džepu je imala valjda aparat za slušanje, ja sam rekao da nisam teretio Kalmetu i da nisam ništa rekao krivo što nije rečeno Uskoku. Ja kod toga ostajem. A ona je izvadila iz konteksta”, rekao je.

Nastavio je da je izjavu Uskoku dao 2014. godine.

“Mene nikad nitko iz Uskoka nije nazvao i rekao što trebam svjedočiti. Došao sam, svjedočio na županijskom sudu, sjedili su Saša Manojlović i Željka Mostečak i ni u jednom trenutku nisu imali primjedbu na moje svjedočenje, niti me je Uskok pozvao da bi radili brifing. Ništa nisu tražili od mene, osim onoga što sam dao i ja sam se toga držao”, rekao je Tadić.

Dodao je da suca Turudića nikad u životu nije čuo, ni vidio. S Vladimirom Šeksom, dodao je, do 2010. godine bio je u dobrim odnosima, nakon toga u u lošim odnosima, a sad ne razgovaraju.

Bijeg i jamčevina

Komentirao je godine u bijegu i plaćanje jamčevine.

“Mrzim riječ bijeg i kada kažete da sam bio u bijegu. Ja nisam bio u bijegu. Sporazum između Hrvatske i Bih omogućio je da možete birati gdje ćete odslužiti svoju kaznu. Kao državljanin BiH i Hrvatske u jednom trenutku sam procijenio da mi je bolje da budem u BiH jer mi se ukazala prilika da tu kaznu mogu platiti i ne moram ići u pritvor.

Prije nego što sam dobio poziv za Remetinec , od Županijskog suda u Osijeku sam zatražio da mi pošalju papire u BiH. Stigli su papiri, bile su dvije rasprave i na tim raspravama donesena je odluka da ja platim. I ja sam uredno platio i vratio se ovdje kao normalan građanin. Ja nisam bježao”, rekao je Tadić.

Komentirao je i fotografije koje su se pojavile u javnosti na kojima je u društvu Zdravka Mamića i suca Zvonka Vekića.

“Mislim da se to dogodilo u prosincu, ili 27. ili 28, ne znam datum, između Božića i Nove godine. Slučajno sam bio pozvan na tu večeru. U jednom trenutku su se pojavili dva suca, Vekić i Krušlin. Zvao ih je gospodin Mamić. Odazvali su se na njegov poziv. Bio je gospodin Pribić i još jedan vozač, direkotor Pivovare Drobina.

Bio sam malo šokiran, da suci dolaze. Nije ih lijepo vidjeti ni sa mnom. Bio sam osuđenik u to vrijeme, trebao sam ići na izdržavanje kazne. Ušli smo u tu konobu ili ne znam što, oni su otišli u drugu prostoriju, a ja sam ostao sjediti sam za stolom. To se i vidi na slici. Sjedila je gospođa Mamić pored mene i u jednom trenutku vratio se Zdravko ljut, zagrlio me, netko je slikao. Pored njega je ponovno došao Vekić. Ali vidite na slici kako se on odmakao od njega, jer je došlo do nekih sukoba tamo”, rekao je Tadić.

Mamić i Krušlin

Potvrdio je da se ondje nalazio i sudac Krušlin.

“Mislim da je tada već počelo suđenje Mamiću, ali ne mogu sigurno tvrditi”, rekao je Tadić.

Komentirao je i famoznu primopredaju sata.

“To je bilo na Maksimirskom stadionu. Ne znam tko je igrao. Bilo je poslije utakmice u svečanoj loži. Ja sam bio gost svojih partnera i mi smo sjedili na kraju dugačkog šanka u Maksimirskoj loži i pijuckali smo. Odjednom, jedan poslovni partner iz Zagreba mi je rekao da stiže zamjenik, gospodin Škorić, s još tri čovjeka. On nije znao tko su oni.

Bio sam u šoku kada sam vidio dva suca i Pribića. Okrenuo sam se da me ne vide. Ja nisam bio njihovo društvo. Nastavili smo piti i u jednom trenutku je jedan gospodin, državljanin BiH, rekao meni: Mamić opet izvodi neke svoje gluposti. Izvadio je sat i stavio gospodinu Krušlinu na ruku sat”, opisao je Tadić.

Vremenski se to, kazao je, podudaralo sa suđenjem Mamiću.

“Nisam još dao iskaz Uskoku, ali sigurno će me Uskok zvati”, rekao je Tadić u petak navečer.

EKSKLUZIVNO: DORH od Nacionala preuzeo dokaz da je Tadić priznao lažan iskaz na sudu u korist Kalmete

 

 

Komentiraj