hina

Tabor Film Festival završio dodjelom nagrada

Dodjelom nagrada najboljem stranom te domaćem filmu, u dvorcu Veliki Tabor završio je četverodnevni 16. Tabor Film Festival, na kojem je prikazano više od 200 kratkometražnih filmova.

U međunarodnoj konkurenciji trofej „Veronikina lubanja“, nazvan po staroj lokalnoj legendi, i 500 eura dobio je njemački film „Pronađi, naciljaj, uništi” redatelja Sylvaina Cruiziata i Mile Zhluktenko, a u domaćoj je taj trofej i i 250 eura dodijeljen filmu „Lovetovi“ Igora Bezinovića.

Publika je na popratnom filmskom programu „Noć žive publike“ dodijelila trofej Vox Veronicae „najotkvačenijem“ filmu Festivala,  francuskom „Negativan prostor“ Maxa Portera i Rua Kawahate.

Odluku o najboljem stranom filmu donio je žiri u kojem su bili njemački ilustrator i filmski autor Volker Schlecht, američka profesorica filma i spisateljica Jennifer Lynde Barker i srpski filmski redatelj Stefan Ivančić. Posebnu nagradu u stranoj konkurenciji dobili su belgijski „Šetač“, švedski „Teret“ i francuski film „Povratak“.

Domaće filmove ocjenjivao je žiri u sastavu: snimatelj Boris Poljak, britanska video umjetnica Katie Davies te slovenska filmska kritičarka Maša Peče. Posebnu nagradu u domaćoj konkurenciji dobili su „Kako se kalio čelik“, „Skoro ništa: i dalje noć“ te „Precijenjena dramaturgija“.

Direktor Festivala Nenad Borovčak istaknuo je da Tabor Film Festival odabire najbolje što se može ponuditi u svijetu kratkometražnog filma prethodne godine.

„Možemo reći da smo zadovoljni programom. Ovo je programski bio najbogatiji festival. Osim filmskog programa u dvije dvorane i jednom ‘open air’ kinu, imali smo izuzetan glazbeni program“, izjavio je Borovčak.

16. Tabor Film Festival imao je bogat popratni program. Ovogodišnji domaćin festivala bio je Boris Jokić, koji je održao jedno od predavanja, a pridružili su mu se i Davor Rostuhar, Ivan Mrvoš, Damir Bakić, Luka Tomac, Paul O’Grady, Denis Mujadžić Denyken. U glazbenom programu nastupili su, među ostalim, Kawasaki 3P, Maja Posavec, Pips Chips & Videoclips, Zoran Predin, Neno Belan, Nipplepeople, Gabi Novak i Matija Dedić, Krankšvester. Ovogodišnji festival imao je i sportski dio, praćenje utakmice četvrtfinala Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Rusije.

Komentiraj