mikronis.hr

Tablet snage laptopa

Ultraprijenosno tablet računalo ili snažni laptop? Više ne morate birati: Microsoft Surface Pro 4 je prvo prijenosno računalo koje je doista istodobno i jedno i drugo.

Microsoft još od prošlog stoljeća diktira kako izgleda PC softver – no u hardver se nije pačao. Početkom ovog stoljeća, Microsoftov vizionar Bill Gates zamislio je potpuno novu vrstu računala, tanku i laganu, kojom se upravlja potezanjem prsta po ekranu – ali tadašnja PC industrija nije bila spremna za tako naprednu viziju. Ideju je ostvario jedan drugi vizionar: Steve Jobs iz Applea, koji je svijetu ponudio iPad, prvi uspješan tablet. Microsoftovci su otada shvatili da, žele li ostvariti svoje ideje, moraju to učiniti sami. Tako je nastao Microsoft Surface, tablet koji je mnogima isprva djelovao neobično ali čije ideje danas kopiraju konkurenti – Apple, Google i ostali.

U svojoj četvrtoj generaciji, Surface je savladao sve „dječje bolesti“. Prema jednoglasnoj procjeni stranih nezavisnih medija i stručne javnosti, riječ je o uvjerljivo najboljem tabletu koji vrti „obične“ Windowse. Ovo je prvo prijenosno računalo koje, skupa s tipkovnicom i pokrovom teži jedva nešto više od kilograma i u struku mjeri manje od centimetra, tako da ga možete svugdje nositi sa sobom – a da istodobno nema kompromisa oko snage: na ovom računalu možete pokrenuti sav „normalan“ Windows softver, čak i onaj najzahtjevniji kao što je primjerice Adobe Photoshop (osim što, naravno, ne možete pokrenuti najzahtjevnije igre – one za koje morate imati posebnu grafičku karticu).

Dakako, pošto nema kompromisa – i cijena je beskompromisna. Premda je Surface Pro 4 toliko atraktivan da bismo si ga rado priuštili „za po doma“, za vlastiti „gušt“, već iz ovog „Pro“ u nazivu može se shvatiti da je namijenjen profesionalcima – i da nosi odgovarajuću cijenu. Microsoft ga rado nudi svima koji dobar dio radnog vremena provedu na terenu, daleko od radnog stola i mrežne utičnice – a ipak bi rado imali snagu na koju su navikli kod standardnog PC-a (kao i bateriju koja će izdržati cijeli radni dan).

Surface Pro 4 je malo inženjersko čudo – već u brojkama, kao i na opip. Manji je i tanji od prethodnog modela, a ima veći ekran (12,3″) veće razlučivosti (2736*1824 – više od Full HD-a!) koji prikazuje sliku u formatu 3:2 – isto kao A4 format, i ogromna većina knjiga, bilježnica i notesa. S njim dolazi olovka koja se magnetski sama kači uz rub ekrana, kao i još bolja tipkovnica nego kod starih modela – a i nju su svi hvalili i oponašali!

Više informacija: www.mikronis.hr

Komentiraj