Szijjarto: Mađarska ogradom ispunjava schengenska pravila o zaštiti vanjskih granica

EPA/Gyorgy Varga

Pravila schengenske zone obvezuju Mađarsku da štiti vanjske granice tog prostora i osigura da se granica može prelaziti samo na za to određenim mjestima i u određeno vrijeme, rekao je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Luxembourgu.

U izjavi za novinare nakon sastanka Szijjarto je rekao da ga je hrvatska kolegica (Vesna Pusić) pitala zašto je Mađarska izgradila ogradu na granici.

“Budući da se sustav skrbi za migrante u Hrvatskoj urušio u 24 sata i da je Hrvatska počela prevoziti migrante na mađarsku granicu, Mađarska je bila prisiljena zapečatiti svoje granice kako bi ispunila schengenske obveze”, rekao je Szijjarto, kako prenosi MTI.

 

  • Mađarski ministar rekao je da je na sastanku vođena burna rasprava o zaštiti granica, dodavši da je luksemburški ministar rekao da se vanjske granice EU moraju osigurati.

 

“To je dobar cilj, ali je problem u tom što ne funkcionira. Da funkcionira, nijedan od 357.119 ilegalnih migranata, koliko ih je do jutros ušlo u Mađarsku, ne bi stigao”, dodao je.

Ako se suradnja zemalja članica Višegradske skupine u zaštiti mađarske južne granice pokaže uspješnom, onda “nitko neće imati uvjerljivih argumenata” protiv prijedloga da sve zemlje članice EU-a udruže snage u zaštiti vanjskih granica Grčke, rekao je Szijjarto, koji je ustvrdio da EU i dalje jako podcjenjuje opasnosti od masovne migracije u kojoj bi se moglo raditi o milijunima ljudi koji će stići u Europu ako se ne zaustavi nekontrolirani priljev.

Komentiraj