Sydney još tjedan dana u lockdownu: “Ova delta varijanta mijenja igru, ekstremno je prenosiva i zaraznija”

Autor:

epa09327541 A near empty George Street is seen in the central business district in Sydney, New South Wales, Australia, 07 July 2021. Media sources are reporting that the New South Wales government is to confirm the greater Sydney lockdown will be extended by a week as the state’s case numbers refuse to drop into the single digits.  EPA/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

EPA/MICK TSIKAS

Čelnica australskog Novog Južnog Walesa (NSW) u srijedu je naložila produljenje lockdowna u Sydneyu na još tjedan dana, upozorivši da će broj novih zaraza rasti dok se najveći grad u zemlji bori s vrlo zaraznom delta varijantom koronavirusa.

Sydney, dom petine od ukupno 25 milijuna stanovnika Australije, zatvoren je 26. lipnja nakon što je izbijanje delta varijante natjeralo dužnosnike da postrože ograničenja u zemlji u kojoj se sporo cijepi. Stroga naredba da se ostane kod kuće trebala se ukinuti u petak, ali ostat će na snazi do 16. srpnja.

“Ova delta varijanta mijenja igru, ekstremno je prenosiva i zaraznija od bilo kojeg oblika virusa koje smo vidjeli”, rekla je premijerka ove savezne države Gladys Berejiklian novinarima u Sydneyu.

Sydney se bori s najvećim izbijanjem koronavirusa u ovoj godini, a zaraze su dosegle brojku od 350 od detektiranja prvog slučaja prije tri tjedna. Zaraza je potvrđena vozaču limuzine koji je prevozio prekomorsku zračnu posadu.

U srijedu je potvrđeno 27 novih lokalnih zaraza covidom-19 u NSW-u, a u utorak ih je bilo 18.

Od novih slučajeva, 20 ih je bilo u izolaciji, dok je sedmero boravilo u zajednici dok su bili zarazni.

Zatvaranja, brzo pronalaženje kontakata i pridržavanje pravila fizičkog razmaka u zajednici pomoglo je Australiji da suzbije žarišta i zadrži covid brojke na niskoj razini s nešto više od 30.800 slučajeva i 910 mrtvih. Aktualno zatvaranje Sydneyja drugo je zatvaranje tog grada od početka pandemije.

Nakon najave o produljenju zatvaranja, pale su australske dionice povezane s putovanjima poput Qantas Airwaysa Ltd.

Lanci prehrambenih proizvoda Woolworths Group Ltd i Coles Group Ltd – za koje investitori očekuju da će im se povećati prodaja u zatvaranju – trgovali su oko jedan posto više, nadmašujući malo veće ukupno tržište.

“Molimo vas: ostanite kod kuće”

Berejiklian i zdravstveni dužnosnici upozorili su stanovnike Sydneyja da očekuju porast zaraza u idućih 24 sata i pozvali stanovnike s tri područja na zapadu grada – Fairfield, Canterbury-Bankstown i Liverpool, da izbjegnu izlazak iz svojih domova i posjete.

“Molimo vas ostanite kod kuće (…) Ne posjećujte svoje voljene, koristite digitalna sredstva”, rekla je glavna zdravstvena službenica NSW-a Kerry Chant.

Učenicima završavaju zimski praznici, a od idućeg tjedna škole u Sydneyju prelaze na nastavu na daljinu kako bi se suzbilo stvaranje gužve dok roditelji dovoze i dolaze po djecu u školu.

Za razliku od drugih država, NSW se opirao zatvaranju cijelog grada u ranim fazama izbijanja, ali ih je delta varijanta koronavirusa natjerala da ponovno promisle.

Strategije NSW-a kritizirale su druge države, iako je imao potporu savezne vlade.

Zdravstvene vlasti su na meti kritika jer su omaškom cijepile nekoliko srednjoškolaca koji su na kraju reda za cijepljenje, a ministar zdravstva NSW-a Brad Hazzard kritizirao je medije zbog isticanja te pogreške.

“Znate što? Škola je to dobro namijenila. Dogodila se pogreška i što sad? To se dogodilo na milijun cijepljenja. Krenite dalje!”, rekao je Hazzard.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.