Svjetsko prvenstvo u nordijskom skijanju: Slavili Norvežanka Johaug i Rus Boljšunov

Norvežanka Therese Johaug i Rus Aleksandar Boljšunov osvojili su naslove svjetskih prvaka u skiatlonu na SP u nordijskom skijanju koje se održava u Oberstdorfu, u Njemačkoj.

Johaug (32) je obranila naslov u utrci na 15 kilometara, 7.5km klasičnim stilom i 7.5km slobodnim stilom, osvojen prije dvije godine u Seefeldu dominantnom utrkom u Oberstdorfu, ona je ciljem prošla sa 30.0 sekundi prednosti ispred srebrne Šveđanke Fride Karlsson, odnosno 30.2 sekunde ispred brončane, još jedne Šveđanke Ebbe Andersson.

Treći svjetski naslov

Za Johaug je ovo treći svjetski naslov u skiatlonu, najbolja je bila i u Falunu 2015., a 11. zlato sa svjetskih prvenstava u karijeri.

Mnogo je zanimljivije bilo u muškoj utrci na 30 kilometara, 15km klasično i 15km slobodnim stilom, u kojoj je pobjednik odlučivan u posljednjim metrima.

Na kraju je 24-godišnji Rus Boljšunov nadmudrio Norvežane Simena Hegstada Kruegera i Hansa Christera Holunda, koji su sa 1.1, odnosno 1.7 sekundi zaostatka osvojili srebro i broncu.

Prvo zlato

Boljšunovu je ovo prvo zlato s velikih natjecanja nakon čak sedam srebrnih medalja. Na prošlom SP u Seefeldu je osvojio četiri srebra (skiatlon, 50km slobodno, ekipni sprint, štafeta), dok je na ZOI u Pjongčangu osvojio tri srebra (štafeta, ekipni sprint, 50km klasično).

Zanimljivo, osim srebra i bronce, norveški su predstavnici osvojili još i četvrto, peto te šesto mjesto, a branitelj naslova Sjur Roethe je bio šesti.

Komentiraj