Svjetski sindikat nogometaša podržava privremeno zaustavljanje nogometnih natjecanja

Diljem nogometne Europe pandemija novog koronavirusa stvara probleme klubovima, navijačima i ligama. Nakon Juventusa danas su u karanteni i svi članovi Real Madrida, koji je posljednji od klubova koji su potvrdili da je netko od njihovih igrača/igračica pozitivan na koronavirus.

S obzirom na stanje u Italiji i sve glasnije stručne indikacije da širenje ove ‘verzije’ koronavirusa neće tako skoro biti suzbijeno i zadovoljavajuće kontrolirano, dionici nogometne industrije sve otvorenije zahtijevaju da se sva nogometna natjecanja privremeno zaustave. Podsjetimo, zbog koronavirusa su do sada privremeno prekinute mnoge europske lige – dansko, norveško, talijansko, španjolsko prvenstvo i sva ostala niželigaška natjecanja do daljnjeg su suspendirana. U Engleskoj se još uvijek spominje ‘samo’ igranje pred praznim tribinama, no za očekivati je da će se uskoro i na Otoku odlučiti za privremeno otkazivanje svih nogometnih aktivnosti.

Nakon današnje obavijesti Real Madrida o slanju momčadi u dvotjednu karantenu u španjolskim su medijima počele cirkulirati neslužbene informacije o odluci čelnih ljudih UEFA-e da se privremeno zaustave natjecanja u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Nagađanja idu u smjeru da će se i večerašnje osmine finala Europske lige odgoditi, no britanski mediji demantiraju takve navode.

U međuvremenu jedina službena informacija na temu daljnjih poteza UEFA-e (koja je do sada od natjecanja pod svojom ingerencijom odgodila samo utakmice Seville i Rome te Intera i Getafea) stiže iz Nogometnog saveza Albanije, koji je danas obavijestio tamošnje medije da će se u utorak održati telefonska konferencija svih pedeset i pet članica UEFA-e i nakon toga donijeti odluka o međunarodnim utakmicama klubova i reprezentacija.

U smjeru sugestije po pitanju daljnjih postupanja nadležnih prvi se put javno oglasio i FIFPro (Svjetski sindikat nogometaša). U svom priopćenju navode da sindikat nastavlja pratiti posljedice širenja koronavirusa diljem svijeta i njegov utjecaj na nogometnu industriju te ističu da su profesionalni nogometaši i nogometašice, kao i svi ostali radnici, zabrinuti za sebe, svoje obitelji i prijatelje jer su svakodnevnim obavljanjem posla izloženi zarazi novim virusom.

Od poslodavaca i organizatora natjecanja zahtijevaju da poštuju želje igrača o privremenom obustavljanju nogometnih aktivnosti, od treniranja do natjecateljskih utakmica te izražavaju podršku igračima i savezima koji su tražili da se zaustave ili privremeno odgode natjecanja u njihovim državama ili regijama.

FIFPro zaključno u priopćenju ističe da je ovim razvojem situacije nogometna industrija teško pogođena na više načina te da utakmice pred praznim tribinama i otkazivanja utakmica imaju pristojan utjecaj na prihode i novčani tok malih i srednjih klubova. Zbog takvih okolnosti sindikat predlaže da se počne razmatrati mogućnost vanrednih mjera solidarnosti kako bi se zaštitila industrija i pomoglo pogođenim klubovima. Predlaže se financijska injekcija ili uranjena isplata sredstava iz solidarnih fondova nogometnih organizacija.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner