Svjetski rekord Marite Koch iz 1985. do danas nije nadmašen, ali prate ga sumnje

Dana 6. listopada 1985. godine je Marita Koch iz nekadašnje Istočne Njemačke, srušila u Canberri, Australija, svjetski rekord na 400 metara. Rezultat je bio 47.60, i do danas je nitko nije nadmašio. Jedini svjetski rekord koji duže stoji u svjetskoj atletici je onaj Jarmile Kratochvilove na 800 metara iz 1983. godine. Čehinja inače drži drugi najbolji rezultat svih vremena na 400 metara s 47.99 koji je ujedno stajao kao svjetski rekord prije nego ga je Koch srušila. Štoviše, od prvih 20 rezultata u povijesti na 400 metara za žene, 17 ih je datirano prije 1990. godine, a od prvih pet rezultata Marita Koch drži čak četiri.

I dan danas mnogo je sumnji u taj rezultat. Potječe iz vremena kad je Istočna Njemačka sistematski dopingirala svoje sportaše kako bi ostvarili čim bolje rezultate. No, Koch nikada nije pala na doping testu i dan-danas tvrdi da nije učnilia ništa što je izvan pravila.

“Savjest mi je čista, nikad nisam pala na dopinškoj kontroli i moj rekord nije stvoren iz ničega. Pet puta prije rušenja sam trčala blizu 48 sekundi i u jednom trenutku sam napokon oborila rekord”,  uvijek je bio njezin odgovor.

Protiv Marite Koch i njezine ‘čiste savjesti’ govore dokumenti istočnonjemačke tajne policije Stasi, koji su javnosti otkriveni poslije 1990. godine i ujedinjenja Njemačke. U njima stoji koji su sportaši primali doping i u kojima količinama – Brigitte Berendonk je 1992. godine objavila knjigu s kompilacijom tih podataka u kojima se spominje i ime Marite Koch. Ona je prijetila da će tužiti autora, ali nikada nije.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) rekord priznaje i dalje, usprkos dokazima koji govore da je postignut uz pomoć nedopuštenih supstanca. Tvrde da je nemoguće poništiti taj rezultat zbog nastupa zastare koja po Svjetskom anti-dopinškom kodeksu iznosi 10 godina od dana postizanja rezultata. Štoviše, jedini način da se rekord izbriše jest taj da Marita Koch prizna kako ga je postigla uz pomoć dopinga. Ali, njezina je savjest i dalje čista…

Komentiraj