hina

Svjetski operni umjetnici u Rijeci na koncertu “Pogled prema 2020: EPK i HNK”

Niz velikih svjetskih opernih umjetnika, Yusif Eyvazov, Maria Guleghina, Lucio Gallo i Rossana Rinaldi nastupilo je u ponedjeljak u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci na gala koncertu nazvanom “Pogled prema 2020: EPK i HNK”.

Koncert je priređen u sklopu priprema Rijeke za domaćinstvo Europske prijestolnice kulture 2020. godine, a uz njih je kao solistica nastupila i prvakinja Opere riječkog HNK-a Kristina Kolar.

Koncert je bio podijeljen u dva dijela – u prvom su izvedene arije iz Verdijevih opera, a dirigirao je maestro Ville Matvejeff, dok su u drugom dijelu, kojim je dirigirao maestro Marco Boemi, izvedene arije i dueti opernog verizma skladatelja P. Mascagnija, G. Puccinija, F. Cilee i U. Giordana.

Ugledni talijanski dirigent Marco Boemi u najavi koncerta je kazao da je nakon pozitivnih iskustava suradnje s orkestrom  Opere riječkog HNK-a pozvao u Rijeku Yusifa Eyvazova, s kojim je, zajedno s njegovom suprugom Annom Netrebko, mnogo puta surađivao. Eyvazov se spremno odazvao, pozvavši i svoju prijateljicu, veliku opernu umjetnicu Mariju Guleghinu, rekao je Boemi.

Yusif Eyvazov je azerbajdžanski dramski tenor. Otvorio je u prosincu 2017. opernu sezonu milanske “La Scale”, trenutno nastupa u Boljšoj teatru, a odmah nakon Rijeke odlazi u Royal Opera House u Covent Gardenu u Londonu. Čest je gost najvećih svjetskih opernih scena.

Maria Guleghina smatra se jednom od vodećih svjetskih dramskih soprana, sudjelovala je u 15 novih produkcija u “La Scali”, dvije turneje s ovom kućom u Japanu, u Metropoliten Operi je nastupila više od 150 puta te surađivala s najvećim živućim opernim umjetnicima.

I Lucio Gallo te Rossana Rinaldi redovno nastupaju u najznačajnijim opernim kućama širom svijeta i surađuju s velikim pjevačima i dirigentima.

Uz ove glasovite soliste na koncertu “Pogled prema 2020: EPK i HNK” nastupili su i Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Ivana Srbljan, Alajž Farasin, Marko Fortunato, Sergej Kiselev i Dario Bercich.

Komentiraj