Svjetski kongres perinatalne medicine (WCPM) u Gradu Beogradu od 26. do 29. listopada

Autor:

WCPM

Hrvatski liječnici već duže vremena bilježe velike uspjehe na svjetskom medicinskom nivou.

Područje perinatalne medicine u Hrvatskoj najcitiranije je područje u kliničkoj medicini, a najnoviji podaci iz Scopusa govore da vodeći hrvatski lideri imaju 450 radova koji su čak 6 440 puta citirani u svjetskoj literaturi.

“To su ogromni rezultati u cjelini, veliki i u pojedinostima. Kako je to jedini ozbiljan parametar vrednovanja znanstvene produkcije pojedinca, države i regije, moramo biti ponosni na tako impresivne rezultate s kojima, nažalost, javnost najčešće nije upoznata”, istaknuo je prof.dr. Milan Stanojević, član Europske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Svjetske udruge za perinatalnu medicinu.

prof. dr. Milan Stanojević

Ove godine Svjetski kongres perinatalne medicine (WCPM) bit će održan u Gradu Beogradu od 26. do 29. listopada, što je prilika da se ove impresivne brojke povećaju i učine našu regiju prepoznatljivom u svijetu.

“Kongres je prava revija novih spoznaja i impresivnih rezultata i okupit će više od 2 000 sudionika, a takav skup na ovim prostorima još nije organiziran. Gotovo sva imena lidera perinatalne medicine su naši gosti u Beogradu”, izjavio je akademik Asim Kurjak, predsjednik Međunarodne akademije perinatalne medicine.

Također, pozvao je sve liječnike da se registriraju i daju svoj doprinos punoj afirmaciji naše regije u svjetskim okvirima, pokazujući da smo dobri i srdačni domaćini, da imamo prekrasne zemlje, ali da je i intelektualni doprinos naše sredine sveukupnom razvoju perinatalne medicine impresivan i s izlaganjima na kongresu bogato dokumentiran.

Profesor Asim Kurjak je uz brojna dostignuća u području medicine poznat i po svom otkriću u ultrazvučnoj dijagnostici – KANET testu. KANET test prati pokrete ruku, nogu i mimiku lica fetusa i może ukazati na cerebralnu paraliżu i otkriti više perinatalnih problema nego dopler majke i djeteta. Prema mišljenju profesora Kurjaka, ultrazvučna dijagnostika je pred daljnjim velikim izazovima.

akademik Asim Kurjak

“Eminentni stručnjaci iz 40 zemalja svijeta na kongresu će govoriti o brojnim temama vezanima za zdravlje žena, majki i djece, o najvećim problemima ginekologa, sterilitetu i reprodukciji, carskom rezu i utjecaju na novorođenče, je li trodimenzionalni ultrazvuk najbolji način za detekciju i procjenu fetalnih anomalija te razvoju novorođenih beba u rizičnim trudnoćama”, najavio je profesor Aleksandar Ljubić, jedan od najpoznatijih ginekologa u Srbiji.

Dio kongresa bit će posvećen i suvremenim izazovima – tumorima i trudnoći, planiranju porođaja u kući, godinama koje su granica za trudnoću i brojnim temama specifičnim za struku.

Kongres će pored Hrvatske okupiti stručnjake iz zemalja regije i brojnih zemalja poput Rusije, SAD, Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Japana, Poljske, Španjolske, Italije, Grčke, Mađarske, Rumunjske, Makedonije, Maroka, Brazila, Libanon, Sudana, Etiopije, Egipta, Portugala, Afganistana, Indonezije, Nigerije, Urugvaja, Indije, Gane, Katara, Čada, Bahreina, Jordana, Palestine, Brazila, Koreje, Saudijske Arabije, Meksika i Kameruna.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.