Svjetski je dan oceana, oni su prava pluća i nezamjenjivi hranitelji planeta

Godine 1992. u Rio de Janeiru održan je Samit za Zemlju na kojem je Kanada inicirala proglašavanja Svjetskog dana oceana. Već od te godine Svjetski dan oceana obilježava se neformalno, a Ujedinjeni narodi su 2009. proglasili godinu od koje će obilježavanje biti službeno uvedeno u kalendare i to pod sloganom ‘Naši oceani, naša odgovornost’.

Svjetski dan oceana obilježava se 8. lipnja i to je prilika da se upozori na strahovito razaranje i pustošenje morskih prostranstava od strane čovjeka. Oceani, koji su zagađenjem i pretjeranim izlovom danas ugroženiji nego ikada, predstavljaju kolijevku zemaljskog života, oni su prava pluća i nezamjenjivi hranitelj planeta koji se pod teretom lova na profit polako i nepovratno osiromašuje i guši.

Nadalje, Svjetski dan oceana prilika je da se svake godine prisjetimo važnosti oceana i njegovih stanovnika, te ako nikako drugačije barem na simbolični način pokušamo učiniti nešto za spas onoga što naš planet čini jedinstvenom i jedinom plavom kapljicom života u bližem susjedstvu beskrajnog svemirskog prostranstva.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner