Svjetski je dan nepušenja. Koje su zemlje EU-a najviše, a koje najmanje ovisne o duhanu i e-cigaretama?

Posljednjeg dana mjeseca svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja. Prema podacima Eurostata o broju pušača u Europskoj uniji, 19,7 posto stanovništva EU puši svakog dana. U 2019. godini 5,9 posto je pušilo 20 ili više cigareta dnevno, a 12,6 posto manje od 20 cigareta.

Zemlje koje najviše puše u EU su Bugarska, s 28,2 posto stanovništva koje dnevno konzumira duhan, zatim Turska (27,3 posto), Grčka (27,2 posto), Mađarska (25,8 posto) te Latvija, Hrvatska i Cipar (24,9 posto). Zemlje s najmanje pušača su Švedska (9,3 posto), Island (11,2 posto), Finska (12,5 posto), Norveška (12,9 posto) i Luksemburg (13,5 posto).

Švedska, europska zemlja s najnižom stopom pušenja, godinama se bori s cigaretama. Pušenje je zabranjeno u svim barovima i restoranima početkom 2005. godine. U 2019. zabrana je dodatno proširena na vanjska mjesta u barovima i restoranima, kao i na javnim mjestima.

U EU muškarci češće puše nego žene

U cijeloj Europi muškarci češće puše nego žene – 22,3 posto muškaraca u dobi od 15 i više godina svakodnevno puše cigarete, u usporedbi s 14,8 posto žena.

Zemlje u kojima muškarci najviše puše su Bugarska (37,6 posto), Latvija (34,4 posto) i Rumunjska (30,6 posto). S druge strane, zemlje u kojima žene najviše puše su Njemačka (18,6 posto), Hrvatska (19,2 posto) i Bugarska (20,7 posto).

U Rumunjskoj 30,6 posto muškaraca puši naspram 7,5 posto žena, u Bugarskoj 37,6 posto su muškarci, dok su 20,7 posto žene; a u Latviji je 34,4 posto muškaraca naspram 12,1 posto žena. U Hrvatskoj, prema podacima Eurostata, puši 25,1 posto muškaraca i 19,2 posto žena.

Brojke pokazuju da je diljem EU-a velika većina svakodnevnih pušača u 2019. (76,2 posto) pušila najmanje 10 godina. Statistika kaže da je 78,1 posto muškaraca koji su svakodnevni pušači pušilo najmanje 10 godina, u usporedbi sa 73,5 posto žena.

E-cigarete

Elektroničke cigarete često se promoviraju kao sigurnije od običnih cigareta. No, nedavna opsežna studija medicinskog časopisa BMJ kaže da nije moguće utvrditi jesu li manje štetne za dišni sustav od običnih cigareta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da e-tekućine koje se koriste u e-cigaretama – sadrže li nikotin ili ne – obično sadrže aditive, arome i kemikalije koje mogu biti toksične za zdravlje ljudi.

Prema posljednjim podacima Eurostata, nacije koje najviše koriste takve cigarete među članicama EU su Francuska (6,6 posto), Poljska (6,0 posto) i Nizozemska (5,9 posto), piše Euronews.

U 20 država članica EU bivši korisnici e-cigareta brojčano su nadmašili one koji ih trenutno koriste. Sedam u kojima je sadašnjih korisnika e-cigareta bilo više nego bivših su Latvija, Hrvatska, Litva, Grčka, Nizozemska, Češka i Irska.

Pušenje je glavni uzrok raka koji se može spriječiti

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je duhan jedna od najvećih prijetnji javnom zdravlju u svijetu, ubivši više od osam milijuna ljudi godina.

Unatoč znatnom napretku postignutom posljednjih godina, broj pušača u EU je još uvijek visok. Glavna uprava za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije kaže da je konzumacija duhana ‘najveći zdravstveni rizik koji se može izbjeći i najznačajniji uzrok prerane smrti u EU’.

U Europi se 757.677 slučajeva raka može pripisati pušenju duhana i moglo bi se spriječiti, objavila je međunarodna agencija za istraživanje raka. Oko 50 posto pušača umire prerano, u prosjeku 14 godina ranije.

Zanimljivo je napomenuti da je Švedska, zemlja s najmanje pušača u bloku, ujedno i zemlja s najmanjom učestalošću raka pluća. Podaci iz Finske, Luksemburga i Portugala također pokazuju korelaciju sa zdravijim stopama raka pluća.

Očekuje se da će Eurostat svoje sljedeće izvješće o brojkama o potrošnji cigareta objaviti 2027. godine.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner